Днес Сотир Цацаров поиска от българското Народно събрание сваляне на защитата на петима депутати, срещу които са повдигнати обвинения - Цветан Цветанов от ГЕРБ, Волен Сидеров от "Атака", Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП и Илия Илиев от ДПС.

Главният прокурор обяви, че е задействал и процедурата по свалянето на имунитета на Станишев. По този повод Цацаров е изпратил писмо до председателя на ЕП, но каза, че не може да гадае колко време ще отнеме процедурата, защото за първи път се прави такова искане.

Малко по-късно от пресофиса на Станишев съобщиха, че той също е писал на Шулц.
Бившият лидер на БСП и настоящ председател на ПЕС публикува текста на писмото на страницата си във Фейсбук.

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си", пише Станишев.

Както е известно, срещу него се води дело за това, че докато беше министър-председател е загубил 7 секретни документа от МВР, ДАНС, МО и НАТО.

Станишев допълва, че е запознат с Правилника за дейността на ЕП и подчертава, че за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален.

Станишев подчертава, че правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и той в два поредни мандата се е възползвал от нея. В годините имунитет му наистина бе свалян, но делото така и не можа да приключи заради процедурни спънки.

"Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на ЕП процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на ЕП, така и на българските институции", завършва писмото си Станишев.


Каква е процедурата

Всяко искане за снемане на имунитет на евродепутат се обявява в пленарно заседание и се отнася за разглеждане от компетентна комисия - това е записано в чл. 9 "Процедури, свързани с имунитета" от правилника за дейността на ЕП, предаде БТА.

Комисията разглежда своевременно искането и прави предложение за мотивирано решение, с което препоръчва приемане или отхвърляне. Комисията може да поискана да й бъде предоставена всяка информация или обяснение, които счете за необходими.

На засегнатия евродепутат се дава право да бъде изслушан, той може да представя всякакви документи или други писмени доказателства. Евродепутатът не присъства на разискванията, освен на самото изслушване, като има право и да се откаже да бъде изслушан.

До постановяването на окончателна присъда засегнатият евродепутат не може да бъде задържан и срещу него не може да бъде налагана никаква друга мярка, която би му попречила да изпълнява мандата си.

Парламентарната комисия не може да се произнася по вината или невинността на евродепутата. На обсъждане подлежат само мотивите "за" и "против" снемане на имунитета.

Председателят на ЕП незабавно съобщава взетото решение на засегнатия евродепутат и на компетентния орган на съответната държава от ЕС, с молба да бъде информиран за всяко последващо съдебно решение.