Станишев трябва да отговаря за загубата на седем секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО. Според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г.

Съдия Александра Йорданова е върнала на прокуратурата предложението с две указания, съобщи "Правен свят". Първо държавното обвинение трябва да изчисти несъответствие в един от документите, отразен в постановлението за привличането на Станишев като обвиняем и това, което е "посочено във внесеното в съда предложение".

Другото указание обаче е за по-сериозен пропуск. Прокуратурата не е посочила кога, къде и как бившият премиер е извършил загубата на всички седем документа. Затова съдийкат настоява "деянията да се индивидуализират". Ако това не бъде направено, Станишев не може ефективно да се защити, коментираха юристи.
Адвокатите му пък отдавна заявяват, че обвиненията са несъставомерни.

На 17 август 2011 г. делото срещу Станишев бе вкарано за първи път в съда. Две седмици по-късно обаче съдия Веселина Вълева го върна на прокуратурата заради немотивирано предложение. На 16 ноември 2011 г. прокуратурата отново вкара в съда предложението, но съдия Александра Йорданова, която пое делото, защото колежката й Вълева бе избрана за съдия в Апелативния специализиран съд, го върна като даде четири указания. Две от тях държавното обвинение изпълни и пак се пробва в съда. Но за пореден път неуспешно.