В интервю за bTV Станишев призова гражданите да се възползват от „свещеното си конституционно право” да гласуват, но подчерта колко е важно протестният вот да не бъде разпилян:

Повечето от 45-те партии, който ще участват във вота, не се борят да прескочат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, а 1-процентната - за субсидия. Единственият полезен ход и действие е гласуването за БСП...Първата национална задача е сваляне на ГЕРБ от власт, втората – БСП да бъде първа политическа сила,” декларира Станишев.

Същевременно той призна, че „много хора имат основания да не харесват левицата”.
 
Сергей Станишев критикува идеята за поява на нов силен политически субект след протестите от началото на годината, като даде пример с правителствата на НДСВ и ГЕРБ.
Като бяха нови, какво направиха?”, попита той и веднага декларира, че БСП е единствената алтернатива на досегашното управление, която има ясна програма.

Станишев подчерта, че партията и лично той са си извлекли поуки от греховете си. Той обаче не влезе в подробности за кои от управленските си решения съжалява.

По думите му създаването на 250 000 работни места, което е основна цел в предизборната платформа на БСП, е не само реалистична, но и недостатъчна цел, предвид наследството, завещано от ГЕРБ.

Той увери, че БСП няма да допусне компромиси с обръчи от фирми, и обеща възстановяване на демокрацията, край на рекета, приоритет на създаването на работни места и спешни мерки за спасяване на енергетиката.

В заключение Станишев изрази увереност, че правителство ще бъде съставено след 12 май и няма да се стигне до нови предсрочни избори.

„Всяка политическа криза е на гърба на хората. Всеки трябва да поеме отговорността си след избора на хората”, каза той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов или Орешарски ще бъде по-добър премиер?