Подалият оставка съветник на Тръмп по националната сигурност е правил това в момент, когато администрацията на Барак Обама в края на декември е въвеждала санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските избори.

Според вестниците "Вашингтон пост" и Ню Йорк таймс", от които тръгнаха тези разкрития, подобни разговори са потенциално незаконни, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В САЩ има закон, който забранява на частни лица, какъвто е бил Флин по онова време, да водят дипломатически разговори с чуждестранни официални лица, отбелязва ДПА.

Американската преса твърди, че министерството на правосъдието е предупредило Белия дом, че тази грешка на Майкъл Флин може да го направи уязвим за руски опит за шантаж.

Когато е водил телефонните си разговори с посланика на Русия Майкъл Флин вече е съветвал Тръмп за националната сигурност. По онова време екипът на Тръмп е бил в преходен период, няколко седмици преди официалното поемане на властта, отбелязва АФП.

Утежняващо обстоятелство е, че Флин е заблудил собствения си лагер, по-специално бъдещия вицепрезидент Майк Пенс. В началото на януари Флин заяви, че в разговора с посланика не са били обсъждани санкциите и това твърдение бе публично повторено от Майк Пенс.

На въпрос дали президентът Тръмп е знаел, че Флин е обсъждал санкциите с руския посланик, говорителят на Белия дом Шон Спайсър вчера категорично заяви: "Абсолютно не."

Още вчера демократите в Конгреса поискаха оставката на Майкъл Флин, докато колегите им републиканци пазеха мълчание.

Майкъл Флин бе един от вдъхновителите на идеите на Доналд Тръмп по международните въпроси и го съветваше още на съвсем ранен етап в предизборната му кампания. Много хора в разузнаването обаче смятаха, че той е неподходящ за този ключов пост, а някои твърдяха, че е свален от длъжността ръководител на военното разузнаване след само две години заради лошо управление.

Бившият генерал винаги е бил привърженик на политиката на по-близки отношения на САЩ с Русия, а личните му разговори с руския посланик са се състояли малко след като САЩ са открили възможна намеса на Москва в кампанията на президентските избори с цел подкрепа на Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.

Руският "Комсомолская правда" пише, че през декември, преди встъпването в длъжност на Тръмп, бъдещият му съветник (Флин) обсъдил антируските санкции с посланика на Русия, с което "отправил намек", че скоро те може да бъдат смекчени. Същевременно вестникът припомня, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че Москва и Вашингтон не са преговаряли за вдигане или отслабване на санкциите.

Преди "руската връзка"

Критики към Флин имаше и преди да се разчуе неговата "руска връзка". Не е изключено управляващият екип да се е опасявал, че бившият генерал може да се сдобие с прекомерно влияние върху решенията на Тръмп.

Поне един прибързан ход на Белия дом е дело на Флин - именно той неотдавна атакува Иран с "официално предупреждение" и други тежки думи, а президентът просто ги преписа почти буквално в Туитър.

Този, по същество заплашителен тон беше оценен като гаф, който според коментатор на "Вашингтон пост" не приляга на президент.

Проветрив пост

С неговите 24 дни Майкъл Флин е рекордьор по кратък престой на длъжността "съветник по националната сигурност" - в цялата й 64-годишна история.

От друга страна самият пост е доста "проветрив" и от общо 25 души досега, само 9-има са достигнали или надхвърлили 4 години (колкото е един президентски мандат).

Само за двата мандата на Роналд Рейгън са се изредили 7 съветници, ако броим и заварения Збигнев Бжежински.