Това заяви пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

По думите му сега се събират мнения кога да започва занапред учебната година и има различни предложения, но накрая ще се вземе решение, което да удовлетворява системата, а не всички семейства. Министърът уточни, че определянето на започването на учебната година е свързано с новия закон за предучилищното и училищното образование, който се обсъжда в момента на форуми в страната.

"Надявам се до средата на лятото да има яснота кога занапред ще започва учебната година, вчера разговарях с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, която също харесва 1 септември като начална дата на учебната година", каза още Сергей Игнатов. По думите му Такева е одобрила идеята за 1 септември, за "да се даде повече време за ваканции през годината и от лятото да се освободят няколко дни".

До момента за началото на учебната година предложенията са тя да започва от 1-ви или от 7-ми септември.

Игнатов каза още, че до него лично не са достигали сигнали и конкретни оплаквания от родители "за лоши практики" при приема на първокласници в някои училища и прогнозира, че в близките няколко години не би се стигнало до такава криза в приема на първокласници в големите градове заради недостиг на места, каквато има в детските градини.

Той добави, че ако недостигат места за първокласници, то ще е в някои "по-елитни и търсени училища, предимно в центъра на градовете" и увери, че ще се вземат мерки.

Последна актуализация в 15.10 ч.