Това каза на пресконференция главен инспектор Виолета Аланджийска, началник група "Детска престъпност" към СДВР, цитирана от БГНЕС и БТА.

През последните няколко дни бяха подадени над 10 заплахи за взривни устройства в различни училища в София.
В понеделник 9 сигнала бяха подадени от различни райони на София от хора с различни гласове, съобщиха тогава от СДВР. Учебните занятия обаче не бяха прекратени.

Полицията е разкрила общо 12 деца, съпричастни към седем случая за фалшиви телефонни сигнали. Пет от тях са били разпитани в няколко столични полицейски управления. Те са на възраст между 14 и 16 години, сред тях има и момичета.
От СДВР напомниха, че техниката винаги оставя следи и няма да е много трудно всички подобни случи да бъдат разкрити. Според разследващите вълната от подаване на фалшиви сигнали в последните дни е започнала от социалните мрежи.

Основна причина за обажданията е нежеланието на децата да стоят в училище.
Обажданията младежите правели предимно в голямото междучасие, когато отивали да запалят по цигара.
"Един е дал идеята, друг е взел някакви парички, за да се обади. Трети, четвърти и пети - си е дал телефона. Гордост е като се обаждат, има записан смях и т.н. Когато дойдат при нас, не са горди. Повечето деца казаха: "Боже, колко сме глупави!", разказа Аланджийска.
Тя уточни, че тарифата за телефонния терор била от 60 стотинки до левче.

От телефона на майката на 16-годишния Спартак Христов е съобщено за бомба в техникума "Ломоносов", установили още разследващите.
"Това, което каза, е, че са му взели телефона - някакво дете да се обади. Поискал телефона и той казал: "Изключен ми е", аз не бях платила сметката", разказа пред БНТ майката на Спартак Ренета Стайкова. На въпрос дали вярва на тази версия, тя отговори: "Не знам и аз какво да мисля, от децата всичко може да очакваме".

Друго момче, подало сигнал, е 15-годишният Исидор Иванов, който заплашил 45-та гимназия от самия училищен двор от телефона на друго момче. Преди време той бил изключен от това училище.
Не се гордея от това, което е направил. Не разговаряме с него с майка му, достатъчно зле се чувствам, в службата ми се разбра. Бил е с някакви приятелчета, вината си е негова”, каза баща му пред bTV. Той твърди, че синът му досега не е имал проблеми, а са го преместили, защото се движел с компания, която не харесвали.
Съученици на Исидор обаче казват, че е имал много неизвинени отсъствия, биел се и правел много проблеми.

Наказанието за родителите е разписано в Закона за тел. 112.

Същевременно от МВР съобщиха, че около 14.50 ч. днес е подаден сигнал за бомба в еврейското училище в София. Заплахата е отправена от детски глас на телефон в самото учебно заведение. Учениците са били изведени по установения ред. Извършена е проверка, но не е открита бомба.