Това посочи пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет, предаде БТА.

Лидерите на страните от ЕС обмислят по-строги санкции срещу Москва, след като в понеделник въведе визови ограничения и замразяване на авоари на 21 украински и руски длъжностни лица.

"Песимист съм по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции. Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим", допълни Орешарски.

По повод очакването засегнатите от евентуални санкции срещу Русия държави от ЕС да бъдат обезщетени, премиерът каза, че всички сме скептици по отношение на пълни компенсации, "но нали затова е разговорът".

Орешарски обясни, че не смята, че ще бъдат взети крайни решения по отношение на по-широки икономически санкции, защото му се струва, че не всички са готови с оценка за въздействието им.

"Държа да подчертая, че не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между най-сериозно засегнатите страни", поясни той.

Според Орешарски по-вероятно на срещата на върха е да бъде обсъдено разширяването на списъка с лица, които няма да могат да пътуват и евентуално замразяване на авоари на други лица.

"Това бихме подкрепили, макар че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса около кризата в Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог", добави премиерът.

По неговите думи прекаленото разширяване на наказателния списък с руски граждани може да възпрепятства точно този диалог.

Председателя на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който също е в Брюксел, призова да се избегне ситуацията България да се превърне в жертва на поредната криза - голяма геополитическа игра между велики сили.

"България има своите интереси и от икономически санкции би могла да изгуби изключително много - нашата икономика, туризъм, българските граждани", добави той.

АНКЕТА: Каква да е позицията на България за Крим?