Фирмите за т.нар. „проджект мениджмънт“ за предстоящото саниране ще бъдат избрани до септември-ноември, уточни министърът, предаде Livebiz.

Фирмите ще са общо 6 и ще работят в шестте района за планиране в страната. Целта на проджект мениджмънта е да ръководи процеса по изготвяне на проектите за саниране на всяка сграда и да ръководи изготвянето на енергийното и конструктивно обследване на сградата.

„Тези проджект мениджъри ще са по места – при обаждане до тях, те са длъжни да дойдат на място до сградата и да я огледат“, каза Плевнелиев. По-нататък съсобствениците трябва да са регистрирали юридическо лице, да поръчат енергийното изследване и да кандидатстват за отпускане на безвъзмездното финансиране. То ще покрива до 70% от всички разходи.
МРРБ ще избере наесен и банки, които да финансират чрез потребителски кредити, а не чрез ипотеки,  разходите до пълната стойност на санирането. Очаква се лихвите по заемите да бъдат наполовина по-ниски от пазарните.

"Между 3000 и 5000 лева от всеки апартамент трябва да извадят хората за саниране на цяла сграда. Ние също ще дадем толкова. Опитваме се да намалим сметките", каза още Плевнелиев.
Според него хората, които на парче са направили вече саниране само на своя апартамент, не създават пречка – направеното от тях може да се интегрира в цялостното саниране.

За санирането са предвидени 64 милиона, поясни Плевнелиев и допълни, че през 2013-2014 г. това ще бъде по-мащабна програма дори и от магистралите.
Спорем министъра всички сгради подлежат на саниране.
"Ако българите не вземат мерки за сградите си в следващите 10-15 години, ще имат проблеми", коментира той.

Вчера Превнелиев  провери на място как върви ремонтно-обновителните работи на блок на ул. "Цар Самуил" 2 в София, който е обновен по линия на пилотния проект за демонстрационно саниране на жилищи сгради, по програмата за регионално развитие на ООН. Сградата  е построена преди 77 години и в нея живеят 16 семейства. Три месеца след старта на ремонтните дейности от падащата мазилка и рушащите се балкони не е останала и следа. Обновяването на кооперацията е струвало 170 хиляди лева. Половината от парите са осигурени по линия на проекта, а останалите от собствениците в кооперацията. Всеки от тях е платил между 3 и 5 хиляди лева, предаде БНТ

Реално хората ще могат да кандидатстват за саниране на сгради от началото на следващата година, като програмата ще заработи от март, уточни министърът.
Очаква се по линия на проекта да бъдат санирани от 300 до 500 сгради в цялата страна. Сметките на регионалното министерство показват, че с цялостното саниране сметките на хората падат между 40% и 60%