Бащата бе признат за виновен по обвинението, че е осъществил блудствени действия с детето чрез проникване с неустановен остър и твърд предмет, което е застрашило живота на Сашко. Съдът обаче счете, че Тасев е невинен по обвинението за извършване на хомосексуални действия с детето.

Мъжът беше арестуван през февруари 2010 г., след като синът му, който тогава беше на 2,8 години, беше докаран в "Пирогов" със спукан пикочен мехур и с разкъсан ректум. Тогава лекарите, които спасиха живота му с операция, заявиха, че най-вероятно детето е било системно насилвано сексуално.
Бащата категорично отрича от самото начало, въпреки че експерти от Института по психология на МВР установиха след тест с детектор на лъжата, че той лъже, съпричастен е към случилото се с детето и има хомосексуална ориентация.
Самото момченце пък казало на майка си: "Тати прави боц".

Обвиняемият ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим в затвора или в общежитие от закрит тип, постановиха магистратите. Той трябва да плати и 13 600 лева разноски по процеса, похарчени за хонорари и изготвяне на няколко съдебно-медицински експертизи.

Окръжният съдия Красимир Аршинков постанови и една година затвор за бащата по обвинението, че е заплашил с убийство социалните работници от отдел "Закрила на детето"-Санданки Мими Алексиева и Надежда Станева, но Костадин Тасев ще излежи по-тежкото наказание.

Бащата остана безмълвен при произнасянето на присъдата, мълча и пред залата, едва пред журналистите заяви, че е в шок, съобщи "Труд".
"За мен това е абсурд, осъдиха ме невинен, без да съм направил нищо на това дете. То е болно, с пръст не съм го докосвал", каза Костадин Тасев.

В момента Сашко, който претърпя няколко операции, живее с баба си по бащина линия Живка.

Адвокатите на Тасев - Ирен Цветкова и Пламен Петков обявиха, ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд, тъй като по делото до този момент не са събрани безспорни доказателства.