Руската агенция, цитирана от Ройтерс и БТА, прави уговорката, че информацията й е "предварителна".

Има подозрения, че атентаторът е свързан с радикални ислямистки групировки, заявил пред Интерфакс източник от правоохранителните органи.

Останки, намерени на мястото на взрива сочат, че той е бил предизвикан от камикадзе, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК-проби.

Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец - 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.

Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията, посочва Интерфакс.

Свързан със сирийски джихадисти

Версията за терорист самоубиец съобщи и ТАСС, която също се позовава на източник от правозащитните органи.

"Ако се съди по характера на телесните поражения, е действал самоубиец. Взривното устройства е било прикрепено към тялото му или се намирало в раница, или дори той го е държал в ръце, но е било на нивото на корема. За това свидетелства и фактът, че нараняванията на всички, които са се намирали наблизо, характерните наранявания са именно в областта на корема", е пояснил източникът.

На мястото на взрива са намерени много фрагменти от останки на загинали, не само от вероятния терорист.

"Неговата самоличност е предварително установена. Той действително произхожда от Средна Азия и е има връзки със сирийски джихадисти", съобщиха от правозащитните органи.

Първите изводи са, че атентаторът е стоял около средата на вагона, близо до врата. "В центъра на вагона е намерена негова ръка и жици, които са пратени на експертиза", добави източникът.

Бомба в пожарогасител

Взривното устройство, окървавило вагона в метрото, е било аналогично на онова, което сапьори обезвредиха вчера на метростанция "Площад на въстанието".

Мощността му била 200-300 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била натъпкана с метални топчета и гайки.

Служителят, цитиран анонимно от ТАСС, не е сигурен дали бомбата във вагона също е била монтирана в пожарогасител като тази в метростанцията. Според него експертизата ще установи дали събраните късове са от пожарогасител.

Отсега обаче е ясно, че пълнежът на двете взривни устройства е един и същ.

Жертвите на експлозията в метрото на Санкт Петербург нараснаха до единайсет, съобщи Националният антитерористичен комитет на Русия. Над 50 ранени са приети за лечение в болници.

Предишните данни гласяха, че убитите са 10, а ранените - 40.

Четирима от ранените при експлозията в метрото в Петербург са в крайно тежко състояние, съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Сега сме в Националния институт за бърза помощ "Джанелидзе". Тук има 18 пациенти, от тях 4 в тежко и крайно тежко състояние", каза нощес тя.

Раните основно се дължат на поражения на вътрешните органи, черепно-мозъчни травми и изгаряния, добави Скворцова.