Това съобщи премиерът Бойко Борисов, предаде "Фокус".

По нареждане на министър-председателя български самолет излетя с 4-часово закъснение в 22 часа тази вечер, за да помогне с евакуация на египетски бежанци. По този начин България се включва в организираната от ЕС евакуация на бежанците от либийско-тунизийската граница.
Планът е самолетът Еърбъс 319 със 140 места на борда да направи между 3 и 6 курса между двете страни през следващите дни.

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес, че страната ни има готовност да помогне с одеяла и лекарства.

Според данните най-голямата група бежанци са египетски граждани, които са поне 15 000. „Районът на Близкия изток е прекалено близо до нас и нито България, нито ЕС можем да си позволим хуманитарна криза от такъв мащаб там, още повече, че все още не се вижда изход от политическата криза в Либия. За съжаление има десетки хиляди египетски граждани, които не могат да напуснат Либия в момента. България постигна договореност с правителствата на Тунис и Египет да окажем съдействие на тази група хора", каза българският външен министър Николай Младенов.

Според оценката на ЕК в района се оформя голяма хуманитарна криза, тъй като там в момента са събрани над 100 хиляди бежанци. Те се опитват да напуснат Либия и да стигнат до родните си страни, предаде Дарик.

Както по-рано стана ясно, ЕС ще отпусне 30 млн. евро за справяне с бежанската криза в района.



Последна актуализация в 22.20 часа