Това е било решено на работна среща на фирмите днес, съобщиха от асоциацията.
Месопреработвателите определиха "Стара планина" като първата "лястовица" сред стандартите за качество в България, предаде БТА, като се позова на съобщението.

Друго решение е АМБ да изготви Стратегия за управление на стандарта "Стара планина" и налагането му като браншови стандарт.

АМБ ще усъвършенства системите за контрол на съответствието на стандарта, като се добави и независим орган за контрол на качеството. До края на ноември АМБ ще депозира в Министерството на земеделието и храните 11 досиета за традиционни български месни продукти, за да могат да бъдат внесени и защитени в Брюксел. Асоциацията ще завърши работата си по Кодекса за качество на месните продукти.

В началото на месеца председателят на АМБ Кирил Вътев допусна, че бизнесът може и да се откаже от производството на продукти „Стара планина” и да не финансира лаборатория, с която да се контролират колбасите от новия стандарт.
Вчера пък пернишката месопреработвателна фирма "Сами - М", член на АМБ, обяви, че се отказва от производството на продукти с марката "Стара планина". Последните продукти ще бъдат предложени на пазара до края на тази седмица.
Интересът у потребителите е спаднал със 70%, отчитат от фирмата. Това е довело до намаляване на производството под санитарния минимум, неритмична търговия и увеличаване на бракуваните продукти, каза собственикът.
Фирмата беше една от четирите, в продукти на които беше открита соя, макар стандартът да не го допуска.

Ще бъдем строги по отношение на стандарта "Стара планина", обеща днес пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов. Той не се притеснява, че търсенето е намаляло и смята, че това е нормално, дори да не беше проблемът със соята, защото към всеки продукт има по-голям първоначален интерес, който после намалява.
Важното е да останат тези потребители на продуктите от този стандарт, които могат и финансово да си го позволят, както и тези търговци, които да гарантират, че няма дори 0.1 на сто соя в продуктите им, смята Найденов.