19 от членовете на съвета гласуваха "за" уволнението на председателката на Съюза на съдиите заради забавянето на мотивите по три дела с години, заради което едното е било прекратено. От ВСС заявиха, че са направили проверка и са установили, че е имало и по натоварени съдии от Тодорова.
Решението предизвика остри реакции.

"От началото на 2006 до март 2008 г. включително не съм имала кабинет. Въпреки значителното количество дела за решаване, аз нямах работно място в съда, тъй като това в 38-и кабинет беше заето от други съдии – последователно от съдия Кадънкова, съдия Здравка Иванова и съдия Александра Йорданова. След връщането си в съда през 2008 г. в 38-и кабинет на три бюра със съответно три компютъра работехме четирима съдии", се казва в защитата на Тодорова, публикувана от "Правен свят".
Тя уточнява, че от края март 2008 г. вече имам самостоятелно работно място. 

Изтъква обаче, че в последните години е разглеждала дела с "обширни материали", като само едното от тях е включвало 142 тома.
"За 2009 г. са ми били възложени за разглеждане 250 дела (едно от най-високите постъпления) и тази бройка надвишава с повече от 100 дела броя дела, възложени за разглеждане на други съдии. Същата година съм приключила 241 дела и този брой също надвишава  приключените дела от други съдии с повече от 100. През 2010 г. съм получила 218 дела за разглеждане и съм приключила 201. За сравнение - за същия период други съдии са получили по-малко от 150 и дори под 100 дела", заявава още съдийката, като изтъква, че същевременно е била и преподавател.

Тя добавя, че в редица свои решения Върховният административен съд е посочил, че при установяване на дисциплинарни нарушения на магистрати, свързани с неспазване на срокове за произнасяне, е необходимо да се изследват не само статистическите данни за броя на делата, но и тяхната фактическа и правна сложност, броя, вида и фактическата и правна сложност на останалите свършени през проверявания период дела, както и качеството на постановените актове.
ВСС също се е съобразявал с това при други дисциплинарни дела, подчертава Тодорова.

Тя дава за пример и решение на Европейският съд по правата на човека в Страсбург по делото "Димитров и Хамънов срещу България", в което е записано: „Несправянето с конкретно дело в рамките на разумения срок не е задължително резултат от пропуски от страна на отделни съдии...., в някои случаи забавянията могат да не се дължат на липсата на старание... могат да произтичат и от това, че държавата не е предоставила на разположение на съдебната система достатъчно ресурси или не е разпределила делата по един ефективен начин”.

Миналата година Българският хелзински комитет, който днес нареше ВСС освирепял, даде на Мирослава Тодорова наградата Човек на годината, в качеството й на председател на Съюза на съдиите. Тогава тя заяви: „Актуалната ситуация е такава – налага се съдът да се брани от външни нападки и вмешателства, не само на представители на изпълнителната власт; налага се съдът да се защитава от това, че е предаден и отвътре – от собствения си кадрови орган ВСС“.
Съюзът дори директно поиска оставката на членовете на съдебния съвет.

На въпрос как ще коментира уволнението на Тодорова вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отговори, че няма конфликт с нея. Той обаче подчерта, че всички институции в страната трябва да действат по-бързо и ефективно в името на гражданите.

Според премиера Бойко Борисов уволнението на съдия Тодорова точно сега е целенасочено. "Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред”, каза той.

„Това е провокация спрямо огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система” – допълни министър-председателят, цитиран от "Фокус".