Това се казва в мотивите на Върховния административен съд (ВАС) да отмени решението на ЦИК на предсрочните избори на 26 март да се гласува машинно само в 500 секции. С окончателното постановление на съда, провокирано от жалба на "Нова Република", комисията беше задължена да осигури машини за всички 12 500 секции в страната.

От ЦИК заявиха, че ще обявят обществена поръчка, но изразиха притеснение, че времето до вота е много кратко.

Според върховните съдии Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев, решението на ЦИК е незаконосъобразно и затова е отменено. Те се позовават на чл. 206 от Изборния кодекс и казва, че правните норми регламентират два начина на гласуване – с хартиена бюлетина и с такава за машинно гласуване, като подчертават, че разпоредбите не са нови, а от 2014 г.

"Оспорваното решение на ЦИК противоречи на тези правни норми, тъй като то въвежда ограничение за машинно гласуване само в 500 избирателни секции. Такова правомощия на ЦИК е било предвидено за предходните избори, но ЦИК не може да прилага това ограничение и за изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Затова решението на ЦИК в оспорваната му част е в противоречие с посочените материалноправни норми", мотивират се още от ВАС.

По повод аргумента на ЦИК, че няма време за въвеждане на повсеместно машинно гласуване два месеца преди изборите, съдът казва, че те биха имали значение, ако законодателят беше дал на комисията правомощия да действа при оперативна самостоятелност - да прецени дали и ако да - къде да организира машинно гласуване.

"Но в случая ЦИК няма право на преценка, тъй като законът я задължава да осигури правото на избирателите да гласуват с бюлетина за машинно гласуване", казват върховните съдии.

Опитът на комисията да обоснове законността на решението си със справка от ДАНС, според която въвеждането на машини изисква 6 месеца за тяхното криптиране, също не е приет, тъй като "доводите за физическа невъзможност това да стане са неотносими към съдебното производство".

ВАС напълно подкрепя аргументите в жалбата, отхвърляйки възражението на ЦИК, че тя била недопустима, защото от "Нова Република" нямали правен интерес.

"Доводите в жалбата касаят нарушаване на активни избирателни права на оспорващите – правото им на гласуване с бюлетина за машинно гласуване", подчертават магистратите.

От служебния кабинет обявиха, че ще се съобразят с решението на ВАС и Министерството на финансите ще изготви предложение за коригиране на План-сметката за парламентарните избори заради машинното гласуване. Утвърдените 30 млн. лева са разчетени за машинно гласуване само в 500 секции. Още не ясно с колко ще се оскъпи вотът сега.