На 16 ноември съдия Иво Дачев уважи искането на две фирми, контролирани от Ковачки, за спиране на вписването на промените в Търговския регистър.

Днес обаче той е променил позицията си, като обяснява предишното се решение с това, че не е знаел за решението на Банковия надзор на БНБ, с което беше отнето правото на глас на фирмите на Ковачки в общото събрание, провело се на 11 ноември. За заповедта съобщиха всички медии. Според Дачев обаче фирмите на бизнесмена "са премълчали" този факт, съобщиха Mediapool и "Дневник".

Новият надзорен съвет на "Общинска банка" веднага е вписан в Търговския регистър, предаде БТА. С вписаните решения на общото събрание се освобождават хората на Ковачки - Никифор Вангелов и Димитър Колев, като членове на Надзорния съвет, а на тяхно място се назначават Петя Димитрова и Стефан Ненов.
Вписана в регистъра е и промяната в устава на банката, че решенията на общото събрание ще се вземат с мнозинство от представения капитал, а за решенията, които касаят промените в капитала, в устава и прекратяването на дейността на банката - мнозинство от 2/3.

Предстои свикването на ново общо събрание, на което да се избере нов одитор, който да провери дейността на финансовата институция за периода 2010 - 2011 г.  Проверката трябва да покаже дали свързани с Христо Ковачки фирми са получили повече кредити от това, което е известно, каквото подозират общински съветници.

В момента общината е собственик на 72.5% от капитала на банката, което не й достига за исканите 75% от акциите в общото събрание според сегашния устав, за да гласува решения без миноритарните акционери.