Вчера собственикът на завод "Миджур" Валери Митков заяви, че не е възможно избухването на една противопехотна мина да доведе до трагедия със смъртта на 15 души, защото и преди такива количества боеприпаси са били утилизирани в цеха. Затова той смята, че става дума за саботаж или външна намеса

Митков коментира, че ако ставаше дума за лош контрол, не би пратил сина си, освен това не бил случаен фактът, че взривът стана, когато там е било цялото ръководство и то точно преди изборите.

Подобен намек направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в нощта на изборите - според него "този взрив не е случаен".

Днес военният министър коментира версията за саботаж пред БНТ.

"Това би било много сериозен пробив в системата за национална сигурност. Ние не може да го изключим, след като бяхме свидетели на един ужасен терористичен акт на летище Бургас, и това наистина налага въпросите, свързани със сигурността на страната, да бъдат много по-сериозно в дневния ред на политиците", заяви Шаламанов.

По думите му Съветът по сигурност много по-сериозно трябва да се ангажира, тъй като това не е въпрос, който може да бъде решен чрез рутинната работа на Министерски съвет и други институции. Изисква се координация и ангажимент на най-високо ниво, категоричен бе той. 

Министърът подчерта, че военното ведомство е осигурило на прокуратурата най-добрите експерти по взривни вещества и по утилизация, за да даде своя принос по разкриване на реалните обстоятелства. Но това какво точно се е случило е задача на прокуратурата и следствието, добави Шаламанов.

"А недопускането на това е работа на специалните служби и аз наистина мисля, че те могат да направят много повече по отношение точно на такъв тип обекти. За съжаление, след като Военното контраразузнаване беше изведено от МО, ние нямаме такива правомощия и това е изцяло в ръцете на ДАНС", каза още министърът.

По думите му, за да не се случват такива трагедии, трябва да се използват технически средства за наблюдение и контрол по подходящ начин.

На въпрос дали допуска, че контролът на държавата в случая е липсвал заради корупция, той отговори, че звучи доста страшно и се надява да не е така, но не го изключва.

"Наблюдавам в МО какъв е бил контролът по разходването на милиарди за модернизация, ако такъв е бил и контролът върху системата за утилизация в тези заводи, наистина не се учудвам, че стигнахме до такава трагична ситуация", призна Велизар Шаламанов.

АНКЕТА: Допускате ли версия "саботаж" в Горни Лом?