Изявлението, озаглавено “Измислиците на президента Путин: 10 неверни твърдения за Украйна”, започва така: “Докато Русия измисляше фалшив разказ, за да оправдае незаконните си действия в Украйна, светът се дивеше на най-поразяващата руска белетристика след Достоевски, който написа: “Формулата две плюс две е равно на пет не е непривлекателна” (Визира се повестта от 1864 г. “Записки от подземието”), писа "Труд".

След което се изброяват 10 твърдения на Путин по време на пресконференцията му на 4 март и фактите, които той пренебрегва или изопачава:

1.Според Путин граждански отбранителни групи, а не руски военни, са завзели сгради и военни съоръжения в Крим. Според САЩ обаче членове на руските служби за сигурност са в сърцето на добре организираните антиукраински сили в Крим.

2. Според държавния глава на Русия действията им са в унисон с договора от 1997 г. между Украйна и Русия. Според САЩ споразумението от 1997 г. изисква Русия да уважава украинската териториална цялост. Руските военни действия очевидно ги нарушават.

3. Путин изтъкна, че опозицията в Киев не е изпълнила споразумение от 21 февруари с експрезидента Виктор Янукович. Според Държавния департамент на САЩ основният проблем тук е, че Янукович е избягал, оставяйки съмнения за корупция.

4.Путин смята, че украинското правителство е нелегитимно, а Янукович е легитимен водач. САЩ припомнят, че Путин е признал, че "Янукович няма политическо бъдеще", а новото правителство е било одобрено от Радата с мнозинство от над 82%.
 
5. Държавният глава на Русия: В Украйна има хуманитарна криза. САЩ: Няма такава.

6.Путин: Руснаци са под заплаха. САЩ: Освен руската преса и държавната телевизия, няма други достоверни съобщения за това, че руснаците са под заплаха.

7. Президентът на Русия: Базите ни са под заплаха. САЩ: Украинските бази в Крим са под заплаха заради руските военни действия.

8. Путин: Има посегателства на църкви и синагоги в Южна и Източна Украйна. САЩ отричат.

9. Президентът на Русия: Киев се опитва да дестабилизира Крим. Държавният департамент на САЩ: Украинското правителство действа сдържано и диалогично.
 

10. Путин: Радата е под влиянието на екстремисти или терористи. САЩ: Няма индикации, че украинското правителство ще следва дискримиращи политики, напротив.

Русия: Цитираните от Държавния департамент факти са цинизъм

Пуснатата от Държавния департамент на САЩ справка-опровержение на фактите, посочени от руския президент Владимир Путин по време на пресконференцията от 4 март, посветена на ситуацията в Украйна, "поразява не толкова с примитивното изопачаване на реалността, колкото с цинизма и неприкритите си "двойни стандарти", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. 

Той декларира, че Русия "няма да слиза до нивото на полемика с долнопробна пропаганда" и констатира, че сега за пореден път "имаме работа с неприемливо високомерие и претенции за истинност от последна инстанция".