В нея се твърди, че Плевнелиев е заявил пред изданието, че смята да поддържа приятелски отношения с Русия и няма намерение да слага прът в колелата на проектите за изграждане на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", за които лобира Москва.

"Във връзка с публикация във в-к „Комерсант”, подготвена от кореспондента на медията в България Николай Марченко, категорично изразяваме своето възмушение от непрофесионалния му подход. В материала си журналистът е публикувал абсолютни измислици, които си е позволил да припише като изказвания на Росен Плевнелиев. В интерес на правото на информираност както на българските граждани, така и на всички, които проявяват интерес към темата, сме принудени да заявим категорично, че подобни позиции, никога и по никакъв повод не са били правени от г-н Плевнелиев", се казва още в изявлението, цитирано от "Фокус".

От предизборния щаб уточняват, че следят политиката на „Комерсант” и прави впечатление, че публикува периодично поредици от статии, коментари и изказвания на Росен Плевнелиев, макар че до момента нито веднъж никой представител на изданието не го е потърсил за интервю или мнение.

"Позицията на Росен Плевнелиев по отношение на руските енергийни проекти, е много ясна и е заявявана нееднократно в редица интервюта през последните 2 г. По тази причина настояваме в-к „Комерсант“ да публикува нашето опровержение по темата, което да изясни категоричните позиции на Плевнелиев. Настояваме също и всички български медии, които, волно или неволно, препечатаха едно към едно невярната статия, спазвайки Етичния кодекс на българските медии, да публикуват нашето опровержение", призовават от щаба на ГЕРБ.

Неотдавна Росен Плевнелиев коментира, че няма нужда от референдум за АЕЦ "Белене", както смята президентът Георги Първанов, а всички факти да бъдат извадени на масата пред гражданите и да се приложи прагматичен подход. 
Още докато беше министър на регионалното развитие, той дори изрази увереността си пред студенти, че централата може да е ненужна, ако бъдат санирани 700 000 многофамилни къщи. Той обаче подчерта, че правителството трябва да си спази ангажимента за АЕЦ „Белене”.
В друго свое изказване той заяви, че върху проекта трябва да им граждански контрол, както върху магистралите "Тракия" и "Струма".