Това каза генерал-полковник Александър Головко, командир  на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, цитиран от Интерфакс.

"През настоящата година системата за ранно оповестяване при ракетно нападение е регистрирала, с помощта на специализирани системи и инструменти за контрол на въздушното и космическото пространство, повече от 50 изстрелвания на чуждестранни и местни балистични и космически ракети", заявява генерал Головко в интервю пред вестник "Червена звезда".

Както вече беше съобщено от Министерството на отбраната на Русия, през 2017 г. СПРН (руската абревиатура на системата за ранно предупреждение) регистрира всеки ракетен пуск, включително стартирането на балистични ракети от Северна Корея.

Основата на наземния ешелон на системата за ранно оповестяване е радиолокационният комплекс "Воронеж", продукт на държавния отбранителен холдинг РТИ.
 
"Воронеж" използва радиовълни с различни дължини и е способна да открива балистични, космически и  други аеродинамични обекти, изстреляни зад хоризонта.