"Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в двете семейства, участване в изработването в общи решения. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове", каза още той, цитиран от БТА.

Радев изтъкна, че нарастват антиевропейските настроения.

"Свикнахме да таксуваме като популизъм всяка остра критика срещу ЕС. Но това само увеличава недоволството. Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Противното би значело загуба на време", каза президентът.

Радев коментира и кризата в отношенията между ЕС, НАТО и Русия:

"Студената война е печален опит от миналото. Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата".

Той изрази убеждение, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, защото противното е непростима загуба на историческо време. 

"Очевидна е кризата между, от една страна ЕС и НАТО, и Русия - от друга. Но конфронтацията не е начин за решаването й. В този контекст президентът трябва да способства за решаване на кризата с механизмите на Съюза, които съществуват, каза още Румен Радев.

Според него новата политическа ситуация в света дава възможност за решаване на проблема с диалога и резултатите от изборите в САЩ дават надежда за скорошно възстановяване на диалога с Русия.

По повод предупреждението на Росен Плевнелиев, че има риск да ни бъде отнето предстоящото председателство на ЕС, ако работи за разделението на Европа, Румен Радев коментира:

"Председателството е предизвикателство, но и голяма възможност, изискваща отговорност и обединени усилия на всички нива".

По повод вътрешната политика в словото си новият президент заяви, че приоритет на следващото Народно събрание трябва да бъде съдебната реформа, а отговорността на депутатите е да решат казуса с референдума.


АНКЕТА: Очаквате ли промяна за България при президента Радев?