След като голям брой музиканти, сред които и Мадона, се изказаха в защита на групата, призиви за същото се появиха и в Германия.
Изказванията на Мадона предизвикаха политически скандал в Русия, след като вицепремиерът Рогозин написа в профила си в социалната мрежа Twitter: „Всяка бивша к… се опитва да поучава всекиго за морала, когато остарее. Особено по време на турнета и концерти в чужбина. Или махни кръста, или си вдигни кюлотите.

Експертът по човешките права на Свободната демократична партия на Германия Паскал Кобер призова немските църкви да излязат с официална позиция за съдебния процес срещу групата, съобщи "Дойче веле".

Според Кобер църквите не трябва да остават равнодушни към очакваната сурова присъда на момичетата, които през февруари облечени с разноцветни дрехи и с маски на лицата, застанаха пред олтара на московския катедрален храм "Христос Спасител" и изпълниха нещо като молитва към Богородица, в която призоваха Божията майка да отърве Русия от Путин. Според Кобер протестната акция на групата несъмнено е наранила чувствата на много християни, но църквите в Германия не бива да остават равнодушни в борбата за човешки права, "особено когато е налице опасност, че правосъдните институции злоупотребяват с властта си и се намесват делата на църквата", посочи експертът.

В защита на Pussy Riot се обяви и исландската певица Бьорк, която публикува на сайта си подкрепа за групата. "Като жена и майка категорично не мога да се съглася, че те са пратени в затвора за подчертано мирен протест. Смятам, че руските власти трябва да ги пуснат у дома си, при семействата и децата", подчертава певицата. Две от участничките в групата имат деца.

Досега подкрепа за групата изразиха много руски представители на култура и чуждестранни музиканти, включително Стинг, Пати Смит, групите "Фейт но моор", "Франц Фердинанд", "Ред хот чили пепърс".

Надежда Толоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич са съдени за хулиганство заради пънк молебена "Богородице, изгони Путин" в храма "Христос Спасител". Обвинението иска по три години затвор за всяка от тях.