Медведев се срещна във външното министерство в Москва с руските посланици по света, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В речта си пред посланиците той очерта основните направления на руската външна и вътрешна политика.

Всички информационни агенции обръщат внимание на думите на Медведев, че Иран скоро ще разполага с потенциал за производство на ядрено оръжие. Изявлението му е първото публично признание, че Иран може би наистина има за цел да създаде атомна бомба, коментира "Ройтерс".
Според Медведев постигането на такъв потенциал не противоречи на договора за неразпространение на ядреното оръжие. Той добави, че прекратяването на диалога с Техеран ще се превърне "в наш колективен провал". "Санкциите по правило не носят желаните резултати и сега се нуждаем от търпение и възможно най-бързо подновяване на диалога. Именно в това ние виждаме основната цел и смисъл на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", изтъкна руският президент.

"Крайно време е да се откажем от опростенческите модели за решаване на проблема с ядрената програма на Иран", подчерта той. Този проблем, посочи Медведев, има системен характер, тъй като показва несъвършенствата на действащия режим за неразпространение. "Не трябва да се забравя, че и Иран не се държи по най-добрия начин. Ние последователно призоваваме Техеран да прояви нужната откритост и готовност за сътрудничество", изтъкна руският президент.

Пред дипломатите Медведев призова САЩ и ЕС да участват в общи иновационни проекти с Русия. "Възстановяването на отношенията между две толкова могъщи държави като Русия и САЩ е отдавна назряваща стъпка. Русия и САЩ "нямат право да спират по средата на пътя" към уреждането на отношенията си, заяви Медведев. Ние сме обединени от факта, че основата на националната сигурност е в устойчивото и постъпателно развитие, на едно мнение сме и за ограничените възможности на използването на военна сила. Потвърждение на тази обща позиция е подписаният от нас договор със САЩ за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия", посочи Медведев.

Президентът се спря и на опитите да бъдат налагани демократични стандарти на страната му.
"Стандартите на демокрацията не могат да бъдат налагани едностранно. Тези стандарти трябва да се разработват в условия на сътрудничество, като се отчитат условията в страните, където демокрацията се е утвърдила неотдавна или все още не се е утвърдила", подчерта руският президент.