Безпрецедентните дипломатически мерки започнаха, след покушението с отровен газ срещу бившия шпионин Юрий Скрипал в Лондон. За него западните страни обвиниха Русия и лично Путин.

Засега България все още не е взела решение за експулсация на руски дипломати. Българският посланник в Москва Бойко Коцев се прибра у нас за консултации.

Руското външно министерство съобщи, че е дало на Великобритания срок от един месец да намали броя на дипломатите си в Русия до този на руската дипломатическа мисия във Великобритания, предадоха световните агенции.

В изявление на министерството на външните работи се казва, че днес е бил извикан британският посланик в Москва Лори Бристоу и му е била предадена протестна нота. В нея се казвало, че британските "провокативни действия" са довели до решението на много западни правителства да изгонят десетки руски дипломати от техните столици.

Преди дни Русия изгони 60 американски дипломати и закри генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург, в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулството в Сиатъл.

Лавров добави, че същите реципрочни мерки ще бъдат взети спрямо всички останали страни, изгонили руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Русия ще експулсира четирима германски дипломати в отговор на решението на Берлин да изгони аналогичен брой руски дипломати заради "аферата Скрипал", съобщи днес германското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

"Това решение на Москва не е изненада", заяви германският външен министър Хайко Маас. По-рано днес германският посланик в Москва бе извикан заедно с колеги от други страни в руското външно министерство, за да бъде информиран за това решение.

Русия е решила да експулсира четирима френски дипломати в отговор на решението на Франция да изгони аналогичен брой техни руски колеги заради случая Скрипал, предаде Франс прес, като се позова на френското министерство на външните работи.

"Решението, взето днес от Русия, да експулсира четирима служители на посолството на Франция не ни изненада. Само можем да съжаляваме за него и да припомним, че до този момент Русия отказва да предостави очакваните обяснения за атаката в Солсбъри", каза френското външно министерство в комюнике.

Русия гони и двама испански дипломати, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица Мадрид обяви, че ще експулсира аналогичен брой руски дипломати.

Москва реши да изгони и по един норвежки и финландски дипломат, съобщи още Ройтерс. По-рано Норвегия и Финландия решиха да изгонят по един руски дипломат.

Един ирландски дипломат също ще бъде изгонен от Русия, в отговор на аналогична ирландска мярка.

Русия ще експулсира и петима дипломати от балтийските републики, предаде ДПА. По-рано общо петима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата в Литва, Латвия и Естония.

Двама италиански дипломати също ще бъдат изгонени от Русия, след като Италия реши да изгони двама руски дипломати, предаде Ройтерс.

След извикването си в руското външно министерство посланиците на Канада, Дания и Швеция си тръгнаха, без да направят коментари, предаде ТАСС. Впоследствие стана ясно, че двама от деветимата работещи в Русия датски дипломати ще трябва да напуснат страната.

Русия реши също да изгони и 13 украински дипломати, след като по-рано тази седмица от Киев си тръгнаха 13 руски дипломати, съобщи още ТАСС.

Четирима канадски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на канадската външна министърка Кристия Фрийланд. Решението е било взето, след като Канада обяви, че гони четирима руски дипломати заради "аферата Скрипал",

Русия си запазва правото на ответни мерки спрямо Белгия, Унгария, Грузия и Черна гора, които, заедно с редица западни страни, взеха решение да експулсират руски дипломати, заяви днес руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.