Демократичен съюз на унгарците в Румъния, Унгарска гражданска партия и Народна партия на унгарците в Трансилвания - подписаха декларация за съвместна позиция, целяща синхронизиране на понятията на трите формации за автономия, съобщават Аджерпрес и БТА.

Според лидера на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Келемен Хунор има три вида автономия, към която тези формации се стремят - териториална, местна и културна, и които трябва да бъдат обсъдени с румънското мнозинство.

"Тези три типа автономия трябва в един момент - ние казваме възможно най-скоро, ако е възможно още през 2018 г. - да бъдат обсъдени с румънското мнозинство и утвърдени от законодателна гледна точка", посочи Хунор на съвместна пресконференция с лидерите на другите две партии в град Клуж-Напока.

"Има нужда от промяна в конституцията. Конституцията в момента не признава друга форма на териториална организация освен окръзите, окръжните градове, градовете и селата, няма региони или други форми", добави той, като отбеляза, че "има нужда от административна реформа".

Хунор изтъкна, че тези понятия за автономия са стремеж на унгарската общност в Румъния още от 1990 г. и са били включени в първата програма на ДСУР преди 28 години.

"В годината на Стогодишнината (от Великото обединение на Трансилвания и Румъния през 1918 г.) ние предлагаме диалог с румънското мнозинство, това е добър момент да говорим за обещанията от Алба Юлия (където е подписана декларацията за обединението) преди 100 години", подчерта още лидерът на ДСУР.

Миналата седмица жителите на три области от Северозападна България, недоволни от корупцията в страната, обявиха, че биха искали да се организира допитване до гражданите с оглед получаване на автономия в България или обединение с Румъния