Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.

Руската църква отбелязва по стар стил настъпването на Коледа на 7 януари.

„Поздравявам ви сърдечно с Рождество Христово. Този светъл празник ще дари милиони вярващи с радост и надежда, ще ги приобщи към духовните извори и отческите традиции, ще ги обедини около непреходните християнски ценности и многовековното историческо и културно наследство на руския народ“, се казва в поздравлението.

„С чувство за дълбоко удовлетворение отбелязвам плодотворната, истинска подвижническа дейност на Руската православна църква и другите християнски конфесии, съдействащи за поддържането на гражданския мир и съгласието в нашата страна, развиването на междурелигиозния и междунационалния диалог. И, разбира се, значимият им принос в укрепването на висок моралн и нравственост в обществото, възпитанието на подрастващото поколение и решението на насъщните социални проблеми“, отбеляза руският президент.

Путин пожела на всички православни християни, които отбелязват Рождество Христово, здраве, успехи и благополучие.

Руският президент посрещна Коледа в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин посрещна снощи настъпването на Коледа по стар стил, като посети служба в църква в Санкт Петербург, където е бил кръстен баща му, предадоха Франс прес и ТАСС.

След края на церемонията Путин подари на църквата, построена през 18 век, икона от 19-и век.

Патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, посрещна настъпването на Коледа в храма "Христос Спасител" в Москва, където присъстваше и премиерът Дмитрий Медведев.

Патриарх Кирил изрази съжаление, че хората губят връзка с Бога и с другите хора. Днешната ценностна система не оставя място за любовта, лоялността или за готовност да се служи, което унищожава семействата, обществото и държавата, предупреди той.