Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, предаде БТА.
Той прикани да се дадат още две-три седмици, не само за българските, но и за партньорските служби.
"Затова бях в Англия, затова работим заедно със службите на Израел и Америка, и съм убеден, че до средата на септември правителството ще направи серозен отчет на това докъде са стигнали нещата", добави държавният глава.

По повод коментарите, че терористичният акт може да е предизвикан от срещата на представители на сирийската опозиция в Правец неотдавна, Плевнелиев коментира, че тя е инициирана не само от българските институции, но и на европейско ниво.

Експертът по Ливан и Близкия изток от британския Кралски институт по международни отношения "Чатъм хаус" Надим Шахади коментира вчера, че версията за връзка между срещата и атентата е напълно достоверна. Според него, България има дългогодишни отношения със Сирия още отпреди падането на Берлинската стена, а една терористична атака цели да провокира Запада и да даде допълнителна легитимност на президента Башар Асад.

"България е един от активните членове на НАТО и на Европейския съюз, който заедно с демократичното семейство търси решение по проблемите на Сирия. Имаме обща европейска и обща атлантическа позиция по въпроса и България дава своя принос. В никакъв случай не може да се счита, че тук има индивидуален подход. Ние сме единен член на едно сериозно семейство”, заяви обаче президентът, цитиран от "Фокус".

Междувременно стана ясно, че МВР няма да разпространи днес нова информация, засягаща разследването на атентата, както анонсира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. "Има нови данни, може би в утрешния ден ще има информация, която смятаме, че е удачно да бъде пусната чрез медиите. Нуждаем се от допълнителна помощ от българските граждани", заяви вчера той.
Днес обаче БНР съобщи, като се позова на свои източници в МВР, че информацията ще бъде оповестена след четвъртък. Такова решение е било взето на оперативно съвещание на екипа, който ръководи разследването, след съгласуване с чуждите служби.

В. "Стандарт" съобщи, че по неофициални данни на МВР е установен втори участник в атентата на летище Сарафово, също чужденец, който оцелял и успял да се укрие. "24 часа" обаче твърди, че ще бъде пуснат нов портрет на атентатора, който да помогне за разкриване на самоличността му.
Вътрешното ведомство вече разпространи един фоторобот, но досега той не помогна на разследването.