Министърът на външните работи на Либия Муса Куса заяви на пресконференция в Триполи, че съгласно приетата късно снощи резолюция на Съвета за сигурност на ООН за налагане на зона, забранена за полети над Либия, властите прекратяват офанзивата срещу бунтовниците. Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Куса обаче изрази позицията, че Съветът за сигурност е действал неразумно, като е дал разрешение за военни действия срещу Либия. По думите му това е нарушаване на суверенитета на страната му. 

Либийският министър заяви още, че страната му като член на ООН "е принудена да приеме резолюцията на Съвета за сигурност".
"Изразяваме голяма тъга от налагането на забранена за полети зона над Либия, включително за гражданската авиация", каза Куса и добави, че Либия е отворена за диалог с опозиционните сили.

Минути по-късно Франция обяви, че има резерви по изявлението на либийските власти. А британският премиер Дейвид Камерън заяви, че за Муамар Кадафи трябва да се съди по делата, а не по думите му.
Нашето участие ще е активно. Предлагаме използването на наши военни бази”, заяви италианският външен министър Франко Фратини.

Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа "за" и 5 въздържали се резолюция 1973, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийски самолети. Въздържалите страни са: Германия, Русия, Китай, Индия и Бразилия.
В резолюцията се настоява за прекратяване на огъня и пълно спиране на насилието и всякакви нападения срещу цивилни. В противен случай се разрешава предприемане на "всички необходими мерки" за защита на цивилните и налагане на прекратяване на огъня на либийската армия.
Предвижда се и забранена за полети зона, но се уточнява, че не става дума за военна окупация.
Франция, Великобритания, Дания, Норвегия, Белгия и др. вече обявиха, че ще се включат във въздушна военна операция.

Телевизия Ал Арабия междувременно съобщи за десетки убити при бомбардировките на град Мисурата от силите на Кадафи.
Докато външният министър Муса Куса
декларира прекратяването на огъня, в град Мисурата сраженията между бунтовниците и правителствените войски продължават, предаде Би Би Си.
По данни на очевидец редица сгради са разрушени.
"Ужасени сме, Кадафи иска да ни избие всички", заявява либиецът, цитиран от Би Би Си.


Командващият силите на опозицията Халифа Хефтир каза на пресконференция, че либийският лидер „блъфира”.
„Кадафи не казва истината. Целият свят знае, че Муамар Кадафи е лъжец. Той и синовете му, и семейството му, и всички хора с него са лъжци”, предаде "Фокус".

По-рано либийският лидер Муамар Кадафи предупреди да не се предприема никаква офанзива срещу Либия, като заплаши "да превърне в ад живота" на онези, които нападнат страната, съобщи АФП.

Към 18,30 ч. българско време Либия съобщи, че правителствени сили вече изпълняват обявеното по-рано днес прекратяване на огъня. Говорителят на правителството заяви, че днес либийските сили не са водили никакви бойни действия срещу Мисрата или другаде в страната. Той допълни, че правителството би искало турските и малтийските власти да контролират и подпомагат прекратяването на огъня.
"Не знаем с кого да се свържем в Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдим техническите подробности по прекратяването на огъня. Това е проблемът за момента, с който се опитваме да се справим", каза говорителят.

Франция ще бъде домакин утре на международна среща на представители на Европейския съюз, ООН и Африканския съюз, за да обсъдят либийската криза.

Всичко е готово за военни удари срещу Либия и предвидената за утре среща на върха в Париж ще позволи да се анализира обявеното от Триполи прекратяване на огъня, заяви френският външен министър Ален Жупе. Прекратяването на огъня трябва да покрива територията на цяла Либия, не само Бенгази, добави той.
Франция не иска НАТО да се намесва в евентуална международна военна операция в Либия, заяви в същото време Бернар Валеро, говорител на френското външно министерство. "Не смятаме, че ще бъде добър сигнал, ако НАТО се намеси в арабска страна", поясни той.

Последна актуализация в 19.40 ч.