Общите събрания на собствениците да се произнасят за вътрешните ремонти и външните преустройства, както и за поддръжката на блоковете.

Общините да затегнат контрола по външния вид на сградите, естетиката и цвета на фасадите, остъкляването на балконите.

Това предвиждат промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), подготвени от регионалното министерство, пише "Сега".
 
Все още се уточняват санкциите, които ще се налагат при нарушения. 
Промените в закона ще бъдат обявени за обществено обсъждане до 10 дни.

Основните текстове ще осигуряват по-добро стопанисване и по-ясно разписани задължения на собствениците по общите части на сградата.
 
Регионалният министър Лиляна Павлова смята за нелогично оправданието на някои собственици, че щом живеят на първия етаж и покривът не им тече, нямат ангажимент за ремонта му.

"Етажната собственост трябва да има много по-активна роля - с по-строги правила, санкции и правомощия. Трябва да се създаде ред и да се преустановят практиките за саниране само на един апартамент или остъкляване на определен брой фасади. Кръпките по сградите трябва да бъдат забранени", категорична е Павлова. 

Кметовете също ще имат повече права по контрола на вида на сградите. Според министъра общините трябва да следят за унифициране на фасадите, за естетическото и безопасното им поддържане.

Контрол на ремонтите: индивидуално "обличане" или цялостно

Освен по санирането на отделни жилища, бил нужен контрол и над ремонтите вън и вътре в апартаментите, както и остъкляването на балконите. По закон то е забранено, но реално правилата не се спазват и затворените тераси в момента са в режим на търпимост - т.е. никой не ги санкционира.
 
Вътрешните преустройства също се правят без съгласието на останалите собственици или на общината.

За да има ефект от "обличането", то трябва да се направи на цялата сграда, на покрива и дори по мазетата в основите на всяка сграда. Другият мотив на експертите и администрацията е, че кръпките загрозяват фасадата. Не е за пренебрегване и фактът, че санирането означава обследване и евентуално конструктивно укрепване на сградата.

Над 1000 са одобрените жилищни сгради за обновяване по националната програма за безплатно саниране, която тръгна през февруари. Те имат договори с Българската банка за развитие. Първите 3 блока са в Благоевград и се подготвят за начало на строителните дейности. Очаква се да бъдат готови през есента.

Засега няма да има санкции за липса на технически паспорти, успокои министър Павлова. Тя припомни, че първоначално санирането е безплатно, но "поетапно през годините занапред ще се въвежда участие на собствениците".

Целта била да се покрие достатъчно голяма част от сградния фонд.

Лоша практика при тръжните процедури за санирането е демонстрирала отново злополучната община Сопот, алармира Лиляна Павлова. Според нея кметството е обявило тръжна процедура за около 16 млн. лв. за всички сгради, при които проектиране и строителство да бъде дадено на една фирма.
 
"Това е крайно недопустимо по програмата. Уви, има и други общини с подобни грешки", каза тя.