За ремонт ще се иска съгласие на съседите

Гражданите да не могат да санират апартаментите си самостоятелно, а само по общ проект на цялата сграда.

Обратно в новината

Коментари - За ремонт ще се иска съгласие на съседите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който е посегнал на жилището на българина -добро не видял.Да се смята за политически труп.Няма ли кой да и каже на Павлова,че преди избори такива неща не се говоят.Явно санирането не върви и пак се хванаха с терасите на хората.Няма ли цигански гета за узаконяване и саниране!?

Павлова първо да накара подчиенената и структура за контрол на стритеството да си върши работата, защото незаконните строежи превърнаха цяла БГ в гето.

Въвличат ни в поредна война,сега със съседите.Не че не воюваме от много време,ама сега ще стане купона.

Ало, ГЕРб. Не се занимавайте с глупости. Направете нещо смислено.

как ще искам от общото събрание разрешение да си направя вътрешен ремонт?! Ти у ред ли си ма, кифло? Още малко и разрешение от Общото събрание дали да си пускам водата на тоалетното казанче! Вий застроихте незаконно цялата държава, пък за 50-те квадратни метра лична собственост ГОЛЕМИ изисквания!!!

Още утре започвай да пишеш амнистия за правилата, приети днес! Увсъ мнооого проста!

Тая мадама до сега нищо умно не е измислила!!!

тъпанарщината на бг админситрация няма граница.... ОС на ЕС щяло да контролира... глупости..... първо се създават глупави законни. второ много трудно изпълними... то когато нещата

ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ Закон за управление на етажната собственост Съобщение С одобрената законодателна програма на Министерския съвет за периода 01.01.2015 г. 30.06.2015 г. се предвижда Министерство на регионалното развитие и благоустройството да инициира изменение на Закона за управление на етажната собственост. В тази връзка моля в случай, че имате предложения за промени в Закона за управление на етажната собственост, да ги изпращате на електронна поща: link или по официален ред на вниманието на дирекция Жилищна политика до 30.04.2015 г.

Съседа ще решава какво мога да правя в имота си?Щеше да е смешно,ако не беше тъпо.

А къде в цивилизования свят можеш да правиш каквото си щеш в твоя имот?

Държавата,общината,ДА,ама разрешение от СЪСЕДА......И ние сме живели по света и някои неща ни са ясни.А ти май..../хайде да не те ОБИЖДАМ.макар,че си го заслужи/.

Стига пресирайте народа, че ще ви вземат дяволите! Слезте за малко на земята!

Е сега вече да му мислят регистрираните сдружения. Всичко ще бъде прехвърлено на тяхна отговорност.Ще има да плащаме глоби, а някой отгоре ще си прави каквото иска и ще си пълни гушата. Но с това елементарно мислене това си заслужаваме.

А тъпото пожарникарско правителство иска ли разрешение за разкопаването на градовете в половин България?

Има два проблема. Първо, блоковете са така населвани, че в тях са събрани екземпляри "от кол и въже". Екземпляри с 90% от които аз лично не искам да имам нищо общо. Нежели да подписвам каквото и да било с когото и да било от тях. И з анкакви си 1000 лв аз да нося солидарна отговроност с тези екземпляри - не, мерси. Ако ме накарат насила ще направя всичко възможно да не стане. Второ, не може за едни да е безплатно, а за други - не. Особено ако някой ще те кара насила да го правиш. Да, фасадите трябв ада изглеждат добре. Даима енергийна ефективност. Да, трябва нещата да се променят. Но ако някой иска да ми вземе една купчина пари за да ми облепва панелката със стиропор - не, мерси. Ако трябва да се прави и държавата иска да го направи насила - ОК. Нода ме карат да си плащам за нещо дето ще ме карат да правя насила.... малко ми прилича на милиционеро-социализЪм. И е добре някои да си спомнят поговорката "насила хубост не става". Пък и да се запитат защо главно цигани и пенсионери с енатискат, а по-заможните и културни хора не щат.

Значи без съгласие оставям да си тече водата надолу по всички етажи.

Ако става дума за саниране на блока, тогава е логично да се иска общ проект и съгласие. На ако искам да направя подобрения в апартамента си, които не засягат общите части и носещи елементи, защо ще питам съседите. Това е повече от комунизъм.

си играхте със собствеността, която е неприкосновена. Ако се спука някоя тръба,съседа си ли ще питам,за да я оправя. Малоумници!

За сетен път се убеждавам, че безмозъчни ни упраляват. Ако съседа ти не е съгласен, не можеш да правиш ремонт или трябва да го пратиш на море на твои разносни, така ли? От половин век се спазва простото правло от 14 до 16 часа да се пази тишина, както и от 22 часа до 8 часа. Ако тази няма работа, като се занимава да измисля правла, аз ще и намеря...

"Нужен контрол и над ремонтите вън и ВЪТРЕ в апартаментите" "първоначално санирането е безплатно,но постепенно през годините занапред ще се въвежда УЧАСТИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ". Ама действително тази надута пуйка хабер си няма за какво става дума и говори пълни глупости. 1.Може би ще трябва да съгласувам дали да слагам тапети или да боядисвам стените с латекс цвят"Пинко" или постна боя.Както беше посочено по Конституция апартамента ми е неприкосновена собственост и какъв ремонт ще правя това е мой проблем. 2.Интересно е как ще ме задължи да плащам за санирането на сградата след като в продължение на две години не можах да си прибера парите за ремонт на покрива. И това "МЕРОПРИЯТИЕ ЗАКОН" е като като качулка след дъжд.Погледнато сега има разминаване в цветовете на санираните жилища.Редно беше от страна на общините да се направи план за оцветяване на всяка отделна сграда и тогава собствениците да извършват санирането съгласно плана.

Абе апартаменти ти ясно, че е твоя собственост, ама ако имаш някакъв смотаняк до теб, дето на 60 кв апартамент му прави ремонт 7 месеца, обикновенно вечер след 18:00 и събота и неделя и по празниците друго ще запееш....

Това е добре, но когато някой келеш от собствениците се заинати и не даде съгласие? Въпросът следва да се решава с болшинство и всички да се подчиняват на болшинството.

Болшевики не признавам!

Да ви кажа и аз моето мнение. Щом правителството е решило да санира, правилния начин според мен е да санира, а не да събира подписи от тоя и оня. Значи ли, че моя апартамент като е външен и не е саниран, а на комшиите като са вътрешни и са с изолация, нямам шанс апартамента ми да бъде саниран нито от фирмите на Боко, нито с мои собствени средства, ако комшиите ми не са съгласни . . . ?! Малко изродски закони измислят тия за които гласувах на последните избори. . . . какво става на практика . . . аз гласувам за тях, а те против мен. Ще си помисля сериозно за следващото гласуване . . . !

Именно заради твоя "глас" сега страдаме и ние - които гласувахме по-рано против тях (боковците).. Ха сега "радвай" им се заедно с нас..

Г-да,всички само критикувате и то необосновано.Предлагайте разумни решения да видим как да се оправят и решат проблемите. Някои се опитват да настройват хората само против санирането. Това е безотговорно.Санирането трябва да обхване техническа оценка,оздравяване,подмяна на всички инсталации и саниране отвън. Не може никой да си прави както си иска своите ремонти.Те трябва да отговарят на стандарти, норми и закони.Всички искат тях да не ги засяга никакво ограничение,а искат да са защитени от произвола на другите.Трябва култура, отговорност, дисциплина

Хубав призив.Време е да започнем по този начин да си говорим.Разбира се и критиките са част от говоренето, но да не са самоцелни.

кои проблеми? Ремонтите се правят в съответствие със ЗУТ- "основни" или "текущи" при необходимост и финансова възможност! А не в зависимост от настроението на съседите.

Ако живееш във 14 етажен блок и голяма част от съседите ти са алкохолици,наркомани,престъпници лентяй изобщо хора на които основната цел в животът им е ква свинщина или мизерия да направят какво съгласие бе госпожо?! Та те трудно говорят понякога са агресивни да не говорим че не искат да плащат по няколко лева месечно за елементарни неща- ток,чистачка и тн.Какво общо саниране със съгласието на всички?!"Да сме се събирали на ракия" ама ела лично купувай им ракия водка виж им свинщината (щото няма да се спре с по една малка ракия) и тогава разправяй глупости.Всички заедно...Те боклука ги мързи да си изхвърлят и го носят на долният етаж или го пускат в асансьорната шахта тая за какво им приказва.Лелеле

Стига изнудване и кражби на народа от "НАШИ ФИРМИ". Наглостта и алчността ви е без граници. Няма път и тротоар направени без забележки и качествено, но посягате и на личното жилище.

живея в къща на калкан .съседът ми си санира къщата а аз не съм не че не искам -нямам средсва.но в момента фасадата на сградатае различна. какво да направим съседада си свали изолацията или да ми направи и на мен. а това че аз нямам пари за изолация,значе ли че и съседа,който има,трябва ма стои на студено.

Яжте миииии хуя,боклуци.Ще правя каквото си искам в моя коптор :)

И каква стана тя сега! -Строй сеее ! Равниииис ! Мирнооо ! А ? Нали уж това, онова, демокрация значи ! А ?

Нямат ли поне малко съвест в душите си, не мислят ли за децата и внуците си? Не може да се отнасяш така с народа си и да очакваш да те благославят! Робите тихо търпят , но сигурно хиляди пъти проклинат тези, които го натискат в мизерия и нищета. Всичко се плаща и богатите също........

отваря се работа за адвокати архитекти съдии общини полиция строители на затвори надзиратели лекари морги с една дума поминък да е жива и здрава амин

финтифлюшки. Тя си мисли, че мисли

morskivalk73 теб сигурно те превъзпитаха курвите по пристанищните барове. Какво върви в правилна посока? Обиколил съм света като КОРАБЕН МЕХАНИК и никъде не съм срещал такова некадърно и отчайващо просташко корумпирано и грабителско управление каквото имаме от 25 години. ТОЛКОВА АЛЧНИ И МЕРКАЛТИЛНИ УПРАВЛЯВАЩИ НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА...

Хубаво си обикалял но явно само цинизми и псувни знаеш! Има много по-корумпирани и смотани държави от нашата по целия свят! Язък ти за пътуванията! Човека добре го е написал само дето не не може да разбере че простотията не идва о възпитанието а от страстите и похотите които тлеят в човека! И те с никакво образование не могат да се оправят! Оправят се само с покаяние и приемане на Бог за псасител и господар съответно. За това беше жертвата на Исус да бъдем свободни от похотите и страстите в плътта! Само дето по-голямата част от българите си мислят че са християни но не знаят дори и 10-те Божи заповеди из а това си мислят че са много праведни. Ако вземат да ги прочетат и да помислят малко над тях ще се види реално колко грешни са и ще се обърнат към Бог! Но Бългаина си е доста коравоврат и нахален! Но беднотията и немотията си вършат работата и започват да го пречупват! Лека полека ще станат нещата с Божия помощ!

Изумен съм, че очаквате Държавата да прави така, че да се възползвате от правата си без да си мърдате пръста. Не е работа на Държавата да се занимава със съседа , който ви пречи АКО НЕ СТЕ СИ НАПРАВИЛИ ТРУДА ДА ПОДАДЕТЕ МОТИВИРАНО ИСКАНЕ КЪМ ОБЩИНСКИ ИЛИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ. Вместо да си губите времето да пишете по интернет вземете та напишете до съответната държавна или общинска служба. Поискайте съвет от професионалист - все ще намерите познат, който да ви ориентира БЕЗПЛАТНО какво горе долу да напишете ако нямате пари да си платите за услугата. И светец да е спечели общинските избори и той няма как да ви помогне ако не действате. Как пък едни не написа, че Еди кой си кмет не направил нищо след като бил сигнализиран за проблем. Всеки пише тук , че нямало закони, нямало държава, нямало община. Напротив има и си пият кафе по цял ден, защото вместо в общината вие се оплаквате на съвременния арменски поп - интернет форумите.

абе мой човек, до коя държава и до къде и защо да пиша нещо, което никой няма нито да прочете нито да провери. Съседа няма да отвори и не е длъжен а тия няма как да му влезат в жилището. Нали съм писал жалба, че се готви в банята и цялата миризма отива в отдушника, хем цитирах кой е апартемента всичко. Знаеш ли отговора какъв беше. Хвана ме яд, че въобще си загубих времето да пиша и да ходя до центъра да я подам. Смешна работа. Тия мангалите построили незаконни къщи имат и актове за бутане и няма кой да ги бутне ти си тръгнал в комшията имота да влизаш. Без дори да знаеш може или не може. Какво ще дойдат с полиция ли. Че те и на полицайте не са длъжни да отворят. От прокурор или съдия кога вземат заповед за такава глупост ела ми се обади. Тия глупости се пускат нарочно да се дразнят хората един с друг.

Някога имал ли си работа с неразбрани съседи? :-( Ако не, може да си спестиш нравоучителния тон! Защото и полицията е безсилна пред простотията и чалгата! Казвам го от личен опит, плюй си в пазвата да не те среща живота с неразбран съсед! Аз съм изумена, че си мислиш, че някой чака на държавата, и не си мърда пръста, за да потърси правата си... Хайде, със здраве!

И какво като се обърнах към техническия отдел на общината,че под прозореца ми поставиха от грозните панелни гаражи. И въобще не ми обърнаха внимание Защо госпожата, не се занимае най напред с тези гаражи, които са опасали всички комплекси в София, да бъдат премахнати, а се занимава само с жилищните сгради.Тези гаражи са построени върху държавна /общинска/ земя, върху тревна площ и са по грозни от панелките.-

И какво като се обърнах към техническия отдел на общината,че под прозореца ми поставиха от грозните панелни гаражи. И въобще не ми обърнаха внимание Защо госпожата, не се занимае най напред с тези гаражи, които са опасали всички комплекси в София, да бъдат премахнати, а се занимава само с жилищните сгради.Тези гаражи са построени върху държавна /общинска/ земя, върху тревна площ и са по грозни от панелките.-

Приятели, - Гербаджийте, включително и Вильо Офшорналиев продължават да нарушават брутално Конституцията...! Конституция на РБ...: - Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (2) Собствеността е частна и публична. (3) Частната собственост е неприкосновена. - питам, как така други ще се разпореждат с Моята неприкосновенна Частна Собственост...? - Излезе, че комунистите-милиционери са по-големи комунисти-зверове от партийните и комсомолски секретари от БСП...!!! .

ЖИВЕЙ си в КЕНЕФА горди СОБСТВЕНИКО!!

На тебе пък кой ти се разпорежда със собствеността ?

Куха като градинска лейка!

Тая министърка ще свали правителството със сигурност ако прекара тези поправки в закона !!!

мин. Павлова наместо да плещи глупости, съвместно с министърката наМВР дето праща по 60 полицая да пазят един наркопласьор, да вземат да разпоредят, да се задължат домоуправителите 1-2 или 3 месеца преди избори да се сверят с "Гражданско състояние" на районното кметство данните кой живее на адреса съгласно закона за гражданските регистрации, който към днешна дата си действа и не му трябва да се гласува. Освен това в закона за етажната собственост да се вкарат и еднофамилните къщи. Сега какво се получава? Ако пред моя блок не е почистен снега, полага се глоба. Отляво и отдясно на блока ми има къщи, но те нямат подобно задължение. Е аз за къф чеп да чистя 10 метра тротоар, като по цялата останала част от пресечката не е чистено? Еднофамилните къщи, необхванати от ЗУЕС могат да въдят кучета и никой да не ги води на отчет. И като ти тактисат в два двора под балкона ти две мъстии да се надлайват и не мож се оплака на никого. Не може да имс е въздества и за пушещи комини на нивото на твоите прозорци. Вятъра набива всичко и няма начин да проветриш. Фасадата ни първата зима за 2 месеца промени цвета си. Общината има практика да не уведомява кооперациите и блоковете етажна собственост ако за къща до тях се вадят застроителни планове и едно строително недоразумение може да вземе слънцето на 3-5-8 семейства след изменения на плана за които не сме уведомявани. И де да беше само това...

- Не е предвидена законова възможност нито ЕС нито общината да принуди собственик, който има течове да ги отстрани. - Не е предвидена законова възможност домсъвета да влиза да проверява показанията на топломерите и водомерите и някой собственици не отчитат нищо с години

не е предвидена законова възможност да бъде накаран собственик, чиито климатик тече по чужди тераси или фасадата да отстрани теча. Същото и за шумен климатик - бръмчи като ярмомелка и няма управия. Човека не иска, а общината не може да го накара. Пак ли трябва да ходим с бухалките да въдворяваме ред и културни взаимоотношения?

Обаче трябва да се познават и други закони. Примерно кое е обща собственост и кое не е. Какви стандарти са нарушени. Относно течовете е най-лесно да се пише до кмета на общината , че заради теча корозира армировката и се нарушава конструкцията на сградата. Кметът ВЕДНАГА ще нареди проверка и ще издаде заповед да бъде отстранен теча. Ако не бъде допуснат служител на общината кметът праща заповедта на полицията , която се заема да осигури достъп. Защото в противен случай при инцидент ще бъде отговорен. За шума също има норми - просто трябва да се плати на РИОКОЗ да замерят шума и да дадат протокол. Ако нивата на шум са над допустимите собственикът ще бъде принуден да оправи, смени или махне.

Тапанари, сетихте се след дъжд-качулка, след като масово осраха блоковете. Да бяхте помислили да премахнете незаконно поставените гаражни клетки по цяла София!!!

Там недотакова лелка, що не ми направи една услуга без ръце?? Като е такъв естет, ще ми плати ли за ужасните тротоари и за мръсните общински и държавни сгради. Разбитите пътища също не ме радват много. Скоро ще се върна в България. Чакайте. Само чакам първата вълна от щастливци да се върне и аз съм във втората...

А бе, и аз искам от една година съгласието на комшията над мен да си разбие банята и смени тръбите, че ми тече във врата, ама не, та не, бил безработен , а баща му с 200 лв. пенсия, а кажете изход някакъв от ситуацията,...моля!? Иде ми да разбия от долу нагоре, пък каквото сабя покаже. На общо събрание/по мой призив/ дойдоха само жени, и двама представители на силния пол, другите се крият в къщи, все едно са от Марс и състоянието на входа не е и тяхна грижа. Никой няма желание да стане домоуправител. Докато не падне парче от терасите, няма да се стреснат, дори и тогава някои ще останат безразлични...

Съд е изхода. За нанесени вреди - попитай адвокат как да го уведомиш така, че да е доказуемо. И като не иска да оправя нещата го съдиш за нанесените вреди. В крайна сметка тези хора имат и наследници - все някой от тях има пари. И тъй като един ден наследникът ще стане собственик е редно да си поеме тези разходи. Ако пък наследниците не смятат, че трябва да дават пари, то не мисля, че е редно да получат наследство. НАй-добре съседите да го получат. НЕ знам защо сме благосклонни към хора, които се водят бедни, а имат имоти. В някой държави за да получаваш помощи заради бедност, а имаш имоти просто завещаваш на държавата тези имоти и когато умреш не роднините ти, а държавата те наследява. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ И У НАС - който не се грижи за дядо си и баба си не получава наследство.

Отказвам да повярвам, че министър на строителното министерство е направил такова изявление. Надявам се, че думите са интерпретирани неправилно. Иначе това означава, че министърът не познава ЗУТ. В ЗУТ ясно е казано, кои ремонти могат да се осъществят без разрешение за строеж и лепенето на топлоизолация по фасада не е между тях. Освен това е ясно, че фасадата е обща част и за да ти се издаде разрешение за строеж за саниране на част от сграда от общината ще ти поискат протокол от общото събрание на собствениците. Така че за саниране си се изизсква по закон съгласие на съседите - дискусионен е въпросът какъв е минималния процент на съседите, които трябва да дадат съгласие дали е 100% , 2/3 или 50% +1. Освен това относно остъкляването на балаконите - РАЗРЕШЕНО Е ДА СЕ ПРАВИ при спазване на определени правила. В ЗУТ е записано какво трябва да се представи за да го реализираш. Абсурд е твърдението, че само общи мерки за енергийна ефективност имат ефект. Наистина най-голям ефект имат общите мерки, но ефект имат и индивидуалните. Та не вярвам, че министър може да се изказва толкова некомпетентно и предполагам, че има погрешно интерпретиране.

О, повярвай! Та тя е финансистка все пак. Освен това, наскоро Бойко Борисов я даде за пример - за бързо отслабване. Даже беше споменал нещо за пускане на снимки по бански в интернет... А ти- закони, ай ся!

Уви, не познава ЗУТ... Това не е първият път когато приказва глупости. И Наредба номер 8 не познава. Ми те не с кой знае колко големи книги, за 3 години министерстване все да беше седнала да ги прелисти!

Страхотно, нотрябва да се поучи от НОВА ТВ, която предизвика: Мащабна полицейска акция в Игнатиево заради схема с джебчии

Абе тия си живеят в някаква виртуална реалност,хората едва оцеляват с 400 лв,а от мерцедесите на властта само се чудят как да им създават допълнителни проблеми

деер

Разделяй и владей!

Имам чувството че управляващата шайка ежедневно ни подлага на някакви стрес тестове за да види каква е границата на търпението ни . Уважаеми господа и дами пладнешки обирджии държа да отбележа че вече е близо , много близо е въпросната граница .

СОПОЛ !