От присъстващите 330 членове на Общото събрание 235 са гласували в подкрепа на проф. Златков, предаде БТА. Към момента той е заместник-декан на Медицинския факултет към МУ-София и бивш шеф на "Майчин дом".

Събранието се проведе при закрити врата, засилена полицейска охрана и съмнения относно легитимността му.

Досегашният ректор проф. Вихра Миланова e свалена от противниците си с 263 гласа.

Гласуването се проведе при заключени врата и забрана на делегатите да напускат залата.

Охраната е отказала да допусне директора на  Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който преди дни заяви подкрепата си за Миланова, предаде mediapool.bg.

Журналистите също не бяха допуснати в залата.

Днес се провежда нелегитимното Общо събрание на МУ-София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после след като свери данните ми от личната карта ме допусна в предверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата...“, написа доц. Ангелов в профила си във “Фейсбук“.

Самата Миланова оспорва легитимността на Общото събрание, тъй като процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда и отзоваването й.

Очаква се вече бившият ректор на МУ да даде изявления за свалянето й от поста в сряда.

До днешното събрание за смяната на властта в Медицинския университет се стигна след като одит на Министерството на образованието разкри злоупотреби във ВУЗ-а, извършени в мандата на бившия ректор Ваньо Митев. Срещу него прокуратурата започна разследване за безстопанственост. Стигна се и до уволнения.

Междувременно Ваньо Митев и близки до него кръгове инициираха свикването на Общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очакваше да сложи край на порочните практики от предходните години.