Лидингтън заяви в интервю, публикувано днес в полския консервативен в. "Жечпосполита", че "при демокрацията трябва да се зачитат резултатите от референдумите".

Идеята за нов референдум беше повдигната вчера от лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Също вчера Лидингтън участва във Варшава в среща на външните министри и високопоставени представители на 10 страни от ЕС (от Централна и Източна Европа), организирана по инициатива на полския диплoмат № 1 Витолд Вашчиковски.

Лидингтън подчерта, че избирателната активност е била много висока. Гласували са над 72 на сто от избирателите, повече отколкото на последните парламентарни избори, посочи той.

Разпадането на Великобритания, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство, "би било трагедия", заяви британският политик.

"Излизането на Шотландия от Великобритания може да има тежки икономически последици" и няма гаранции, че тя ще се присъедини бързо към ЕС, добави той. Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, се лъже, ако смята, че шотландският парламент има право на вето върху референдума от 23 юни, добави Лидингтън.

По-късно днес самата Стърджън съобщи, че в сряда заминава за Брюксел, за да защити мястото на Шотландия в ЕС след Брекзита, предаде Франс прес.

Въпросът за Брекзит вече е решен, даде да се разбере и британският премиер Дейвид Камерън, който днес пристигна в Брюксел за плановото заседание на Европейския съвет. Думите му цитират ДПА и БТА.

Ще обясня пред колегите си от Европейския съвет, че Великобритания ще напусне ЕС, след като така решиха британците на референдума, каза Камерън, добавяйки:

"Но аз искам този процес да протече възможно най-конструктивно и се надявам и резултатът да бъде възможно най-конструктивен".

Това, че напускаме ЕС, не означава, че обръщаме гръб на Европа, е подчертал британският премиер, който обяви, че ще подаде оставка към началото на септември.

"Тези страни са наши съседи, наши приятели, наши съюзници, наши партньори", добави той.