Европейската комисия поиска страните членки на ЕС да проведат необходимите разследвания на национално равнище за коли, ползващи незаконен софтуер, след скандала с фалшифицираните екотестове на Фолксваген, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Комисията настоява за нулева толерантност и стриктно съблюдаване на правилата на Европейския съюз.

Манипулации на тестовете и в Европа

Германският министър на транспорта Александър Добринт обяви днес, че е имало манипулиране на тестовете за вредните газове на автомобилите на Фолксваген не само в САЩ, но и в Европа, съобщи Ройтерс.

Бяхме информирани, че и в Европа автомобили с дизелови двигатели с обем 1,6 и 2,0 литра са засегнати от манипулациите, за които се говори“, посочи пред репортери Добринт.

Той допълни, че не е ясно колко автомобила са засегнати в Европа. Добринт съобщи също така, че ще се правят тестове на случаен принцип и на други автомобилни производители освен на Фолксваген.

От Фолксваген признаха, че са използвали софтуер за разпознаване кога колата е проверявана в център за тестове, като в такъв случай автомобилът започва да работи на икономичен режим и се инжектират химикали, които намаляват емисиите вредни газове.

Така се отчитат данни от теста под реалните резултати при нормално шофиране. Фолксваген съобщи вчера, че ще задели през третото тримесечие 6,5 милиарда евро за покриване на разходите, свързани с най-големия скандал в 78-годишната история на компанията.

Агенция Мудис промени прогнозата за рейтинга на Фолксваген

Международната рейтингова агенция Мудис промени прогнозата си за рейтинга на германския концерн Фолксваген и неговите дъщерни компании от "стабилна" на "негативна", предаде ТАСС.

В същото време Мудис потвърди оценката си за групата на равнище А2. По-рано днес агенция Стандард енд Пуърс постави компанията под негативно наблюдение - етап преди възможно понижаване на кредитната оценка.

Вчера и Фич заплаши да понижи рейтинга на германския автомобилен гигант Фолксваген след скандала със софтуера, позволяващ да се заобикалят строгите еконорми в САЩ.