Това заяви пред "Фокус" Даниел Попов от Информационния учебен център по екология.

4-ма души загинаха, други 7 са в неизвестност, а над 120 са ранени, след като отровни химикали заляха западната унгарска община Веспрем след авария в завод за алуминий. Замърсяването застрашава и река Дунав, съобщиха унгарските медии.

От екоминистерството увериха, че риск от замърсяване на българския участък на няма и той е само теоретичен. Евентуално замърсяване може да стигне най-рано след седмица, като то ще е силно редуцирано, увериха пък от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Според Попов обаче, има опасност. Той уточни, че това не е първата авария. „През 2000-та година имаше подобна авария, където се скъса стена на хвостохранилище в Румъния. Там също се изля съдържанието на хвостохранилището, където имаше и цианиди от преработка на злато. Това нещо според документи на екологично министерство тогава е достигнало до българските брегове на Дунав, имало е отражение върху българската част и дори години след това служители на Гражданска защита от Видин и Лом съобщават, че Дунав не може да се оправи от цианидите от тази авария”, разказа още той.
Експертът подчерта, че дори и отговорните органи не могат да кажат какво ще е отражението върху Дунав от тази авария.

Той добави, че аварии като тази в Унгария от много по-малък мащаб непрекъснато се случват в България.
„Пролетта изтекоха отровни вещества от хвостохранилище в река Тополница, преди две години се спука стена на хвостохранилище в Лъки и изтече в река Чепеларска и отново с тежки метали. Това са аварии, които не привличат вниманието на обществеността, но това е проблем, който виси на главата ни всеки ден”, отбеляза още екологът.