Именно той преди години изрече фразата, че ДПС е проклятието на България.

Днес Костов прогнозира пред bTV, че на следващите избори ДПС ще получи с една трета по-малко гласове отколкото на предишните местни избори, а на по-следващите – с още една трета по-малко.

ДПС като корпоративна структура ще си стои в политическия пейзаж. Това е корпорация. Но тя ще се превърне в третокласна, четвъртокласна политическа сила, защото тези удари и този разлом, който се случва вътре в партията, не могат да се разминат лесно на ДПС. Проклятието изчезва, магията се разваля”, каза още бившият лидер на ДСБ. 

Той мотивира тезата си с още два аргумента. Единият - че дали с Доган, дали с Местан ДПС, "накичено с всички останали орнаменти на олигарси", е абсолютно нежелан политически партньор в България.

И другият - според него сега турските медии ще правят пропаганда срещу ДПС, а те се гледат във всеки турски дом. Тези мощни средства са вече насочени срещу Доган и ДПС и водят истинска битка с него, те ще вкарат тезите, които искат и които никой в България не може да си позволи да прокара, подчерта Костов.
 
След речта му преди Нова година едни обявиха Ахмед Доган за велик политик, защото е казал тези неща. Внимателният прочит на речта му обаче показва, че е съставена от всички клишета и митове, създадени в Кремъл”, каза още политикът, който сега ръководи Лаборатория за управление на рисковете към НБУ

Според него обаче и Русия, и Турция са в много слаба позиция и нямат достатъчно ресурси да се намесят в делата на българската политическа система.

Костов заяви още, че политическото използване на мюсюлманското вероизповедание в страната е опасно, а ДПС до скоро практически е управлявало избора на главен мюфтия. По думите му у нас тази религия е политизирана и опасността е от централизация, създаване на вертикална структура, която се използва по политически начин.

Той изтъкна, че в момента дианетът на Турция - институцията, която отговаря за религиозните въпроси, е навлязъл мощно в българското мюсюлманско вероизповедание.

"Държавата не се намесва, защото има страх от реакция на Турция. Дианетът мощно е навлязъл в българското мюфтийство. Бюджетът на дианета е много по-голям от бюджета на всички наши силови ведомства. Има емисари в главното мюфтийство, в районите мюфтийства", каза още Костов.

Костов: Радикалният ислям е критично опасен за Европа >>

За SMS-скандала: ВСС да видят на какво са заприличали

Бившият премиер отказа да коментира в детайли поредния скандал в съдебната система, след като председателят на ВКС Лозан Панов получи съобщение от Бойко Борисов с вътрешна информация от заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Но все пак заяви:

"Всички виждаме, че това е тежко опорочен ВСС. Аз гася телевизора, когато започнете да говорите за това. Изпитвам срам. Те даже не си дават сметка как изглеждат отстрани. Бих желал те да се гледат по телевизията, те да си видят лицата, да видят на какво са заприличали".

Запитан дали по негово време като премиер е пращал SMS-и, той със смях отговори, че тогава не е имало такива и подобен тип влияние.