"Сблъсъкът в ДПС не касае ГЕРБ, нека си се сблъскват, колкото искат" - това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив ден след задочния сблъсък между държавния глава Румен Радев и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

Вчера президентът разкритикува партийните лидери, че "са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем", като не назова конкретни имена. "Борисов да вземе да излезе от храста, в който се е скрил, и вместо да си подава едното оченце от там, да излезе и да каже какво мисли за това, което се случва с Пеевски днес", пък призова по-рано днес депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в интервю за БНР

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че случващото се в ДПС не касае партията му. "Това, в което е прав президентът, е, че всички трябва да се позиционират. Аз съм лесен - позиционирал съм се като първа политическа сила. И който иска да се позиционира около първия, е добре дошъл, а не върху последните да правим правителство", призова Борисов. 

"От трибуната на парламента отказах подкрепата на ДПС. Аз съм се позиционирал и никога ДПС не са ме подкрепяли за нещо - нито за президентски, нито за парламентарни избори, нито в парламента", заяви още лидерът на ГЕРБ, като подчерта, че не може да отрече, че заедно с ДПС са направили най-сложните решения, когато всичките се криели от тях. Той даде пример с помощта за Украйна, съдебната реформа, новия бюджет, в енергетиката.

Лидерът на ГЕРБ припомни също: "Когато аз се сблъсквах с ДПС, президентът беше с тях. Когато аз се сблъсквах с президента, те бяха с него. Тогава никой не излизаше да каже да се позиционираме". 

"Аз с ДПС не съм работил, не сме правили коалиция. Помагали сме си, когато сме имали нужда. Всеки да се стегне, да си изкара добър резултат, да се вдигне избирателната активност, за да можем да направим правителство. Ние, ако от сега започнем с "анти", как ще направим правителство? Това, което вчера се е случило, е ново разделение. ПП-ДБ казали, че не могат с "Възраждане", не могат с ДПС, с нас не можели. Като изключим отсега няколко партии, то няма смисъл от избори. А трябва да е точно обратното", заяви лидерът на ГЕРБ.

Снимка: БТА, Боян Ботев

В града на тепетата Борисов, заедно със заместник-кмета Владимир Темелков, посети строящите се нови футболни игрища до Езикова гимназия "Пловдив", които ще бъдат предоставени за използване на детско-юношеската школа на "жълто-сините".

На срещата присъстваха и кметът Костадин Димитров, председателят на общинския съвет Атанас Узунов, легендата на българския футбол Христо Стоичков и олимпийският вицешампион в спортната гимнастика от Игрите в Атина 2004 г. Йордан Йовчев.

Борисов и Темелков обявиха, че футболният клуб Марица (Пловдив) има осигурен бюджет от 300 хиляди лева за 2025 г.

Снимка: БТА, Боян Ботев