Ситуацията в БСП е много по-различна от тази в ДПС, партията ни е единна. Да, имаше известен конфликт, но Националният съвет с огромно мнозинство взе решенията и по отношение изпълняващия функциите председател Атанас Зафиров, и за изключването на бившите другари. Това каза зам.-председателят на БСП и евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Кристиан Вигенин в ефира на БНР. Той обясни и защо Георги Кадиев не е поканен в коалицията "БСП - Обединена Левица".

"Не ние сме се отрекли от Нинова, тя се обърна срещу нас, защото решихме, че няма да позволим еднолично да се насрочват заседания на Националния съвет, да се пререшават решения на Изпълнителното бюро. Това не е няколко човека срещу Корнелия Нинова", обясни Вигенин.

Вчера областните председатели излязоха в подкрепа на широкото ляво обединение, което направихме. Нещата се стабилизират, остава единствено тази съдебна сага, уточни евродепутатът.

Той посочи, че към този момент Атанас Зафиров представлява коалиция "БСП за България" пред Централната избирателна комисия, включително и за предстоящите частични местни избори, иначе предстои регистриране на новата лява коалиция "БСП - Обединена Левица", добави евродепутатът.

"В момента левите сили се опитваме да стъпим на здрава почва, не заради нас самите, а защото българските граждани имат нужда от държава, която се грижи за тях", каза Вигенин. "Работим по нашата платформа, която се надяваме да се превърне в управленска програма", каза още той и добави, че въпреки опитите да бъдат саботирани, не се получава. Променя се настроението и вътре в БСП. Лявото се превръща във фактор, убеден е той

На въпрос, защо не е поканен Георги Кадиев да се включи в коалиция "БСП - Обединена Левица", Вигенин обясни: "Имаме причини да не поканим господин Кадиев в обединението. Бил е в нашите листи, правили сме коалиции с неговата формация, но чувството му за общност отсъства, той не разбира смисъла на това, което правим".

"Естествено е, че най-голямата лява партия ще има водеща роля в тази коалиция. Няма как БСП да бъде поставена в подчинено положение. Но ние работим абсолютно открито. Сигурен съм, че няма да стигнем до положение, в което да диктуваме някаква политика. Само заедно може да представляваме алтернатива за управлението на България. Винаги ще има опити да се връщаме в миналото, да търсим минали конфликти. С днешна дата тези конфликти са затворени", каза още Вигенин.

Убеден е, че стъпка по стъпка и вътрешните пукнатини се затварят.

Вигенин е категоричен, че сред целите на новата лява коалиция ще остане разграждането на модела, изграден от ГЕРБ. "Няма да видите отстъпление от нас в това отношение. Всеки, който олицетворява този модел в страната, няма как да бъде наш приятел".

Той посочи, че все още не е ясна подредбата на листите. "Тези дни започват заседанията в районите, искаме напред да излязат нови и млади хора, такива които не са виждани по медиите и аз вярвам, че именно те ще бъдат новите лица на "БСП - Обединена Левица", каза Вигенин.

"Имаме намерение да върнем старите текстове на Конституцията. Ще работим за това", посочи още той.