Близката до Ахмед Доган коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" изненадващо оттегли внесената в събота жалба срещу указанията на Централната избирателна комисия. Според тях пред ЦИК трябваше да бъде доказано, че партия ДПС не е част от коалицията.

Вместо това от "Демокрация, права и свободи - ДПС" обявиха, че нямат намерение да изключват ДПС от състава си и че ще сезират всички компетентни органи по този въпрос. Освен подадената жалба, в събота същата коалиция внесе и възражение, което се отнася към решението на ЦИК от понеделник да не приема документите за регистрация на двете коалиции по официалния път с входящ номер и час на подаване.

От ЦИК потвърдиха пред bTV, че и жалбата, и възражението са оттеглени днес. От Върховния административен съд уточниха, че тази сутрин едновременно с жалбата е постъпило и заявление за оттеглянето ѝ: 

"В деловодството на Върховнен административен съд днес 8 септември 2024 г. постъпи жалба от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров. Жалбата е срещу указанията на Централна избирателна комисия от 4 септември 2024 г., отнасящи се до разглеждането по административен ред на депозираното заявление за регистрация на коалицията.

Едновременно с жалбата в деловодството на съда е постъпило и заявление за нейното оттегляне. Предстои произнасяне на ВАС в тридневен срок".

Все още няма коментар от коалицията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало" дали ще се отнесе към съда за разрешаването на казуса с регистрацията за изборите.

До вчера, когато изтече и крайният срок, даден от ЦИК, нито една от двете коалиции не изпълни указанията на комисията.  

На заседанието си утре ЦИК се очаква да реши дали да регистрира коалициите или да откаже това. При евентуален отказ формациите могат да подадат жалби в съда. Едното възможно решение на магистратите пък е да потвърдят отказа на ЦИК за регистрация и така двете ДПС не биха участвали в този формат, в който са подали заявления.

Възможно е също да бъде дадено указание на ЦИК да регистрира за участие една от двете коалиции. Ако липсват документи - този, който не е изпълнил условията, също може да получи отказ. 

"Всички процесуални действия, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат осъществени. Абсурдно е един административен орган да не регистрира политическа сила, зад която стоят 400 000 български гласоподаватели", коментира по-рано днес близкия до Доган евродепутат Илхан Кючюк.

Той допусна, че съдът би взел страната на Пеевски. "Не ми се иска да вярвам, че Върховният съд може да е пленен до такава степен, но данните, които се изнасят в Народното събрание, в ресорната комисия, ако се потвърдят - това е зловещо. Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие, че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват: "Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата", коментира Кючюк пред БНР.

Освен това според него Делян Пеевски по документи не е член на ДПС, каквото изискване има за заемането на председателско място в партията. "Мога ли да поставя под въпрос членствените отношения на г-н Пеевски? Къде членува той?", попита Кючюк, според когото това е продукт на фалшификация. "По устав трябва да се подаде заявление за членство по местожителство, а според евродепутата Пеевски никога не го е правил.

"Сега може да се изфабрикува и да се каже, че той е член от 3 или 5 години. Всички знаем, че той е от гражданската квота", обясни още Кючюк.