Ратификацията трябва да бъде извършена с максимален консенсус.

Това заяви президентът Румен Радев, помолен да коментира искането, с което сезира Конституционния съд за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА).

Много е важно да имаме най-точната информация, да има открит дебат по този въпрос и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус. Има много въпроси, на които трябва да търсим отговор, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев отбеляза, че е необходимо да се даде възможност на експертите да дадат своето мнение по въпроса доколко договорът съответства на разпоредбите на Конституцията на България.

„Договорът трябва да бъде подложен на един широк обществен дебат. Спомнете си как беше приет Законът за концесиите от предишния парламент - в последния момент, с минимален брой гласове. Това нещо не трябва да се допуска за СЕТА. Трябва да има пълноценен дебат в парламента“, заяви Румен Радев.

Президентът днес присъства на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017”.

„Очакваме проектът за новите кораби за ВМС да бъде придвижен на следващ етап и задължително в модернизацията на Българската армия да бъде включена нашата военна индустрия с различни програми за индустриално сътрудничество“, заяви върховният главнокомандващ.

Според държавния глава учението е демонстрирало както мащабния брой участници, така и широкия спектър на решаваните сложни задачи.
„Доволен съм, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили, а така също и оперативната съвместимост с нашите партньори“, посочи Румен Радев.

От борда на фрегатата „Дръзки“ държавният глава наблюдава противодействие на терористична група завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море и спасяване на голям брой хора, отразяване атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел.

В учението „Бриз 2017“ участваха 20 бойни и спомагателни кораби и катери 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и служители от държавни организации, институции и ведомства.

Сред гостите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, , висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, представители от американска, унгарска и румънска страна.