Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се напълни, ако всичко изработено бъде моментално иззето. Този ден се нарича още ден на свобода от правителството.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста - сравняват се консолидираните приходи в държавния бюджет с БВП на страната, като се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през годината.

През тази година българите ще изработят средно по 211 млн. лв. за един календарен ден, следователно според заложеното в тазгодишния бюджет са ни необходими 124 дни, за да изработим предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета, обясни икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев, цитиран от Дарик. Денят е много по-рано от годините преди икономическата криза заради ревизията на данните за брутния вътрешен продукт и заради “появата на бюджетния дефицит, който на практика намесата на държавата ни намалява, но чисто като приходи към БВП, те получават по-малко, тъй като останалото си се насвива с дефицита, а не като се взема от данъкоплатците.”

Това обаче не означава, че именно данъкоплатците няма да покрият този дефицит. “Това са нещо като дни за отработване, тоест рано или късно ние ще трябва да отработим тези дни. Може да е следващата година, може да е след няколко години, но така или иначе ще бъдат отработени и парите, които сега се харчат на хартия, ще бъдат върнати”, обясни икономистът.

За тази година остават 10 допълнителни дни, през които трябва да се работи за правителството, за да се попълни дупката в хазната.

Най-много дни през 2011 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 31 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 18 дни. За осигуровките ще ни трябва почти месец - 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 8 дни. Широко дискутираните през годината имуществени данъци ще ни костват 3 дена.

Миналата година Денят на свобода от правителството настъпи на 1 юни. През 2009 г. този ден настъпи на 27 май.