Това обясниха местните власти, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Над 5000 птици били намерени из улиците на градчето и според представител на ветеринарните служби било "почти сигурно", че смъртта им е предизвикана от травма.

Местен жител чул в събота вечерта двайсетина гърмежа - вероятно фойерверки или изстрели с оръдия, използвани за плашене на вредни птици, след което ята се разхвърчали безразборно в околността. Според агенциите, става дума за вид косове с червени петна в основата на крилете. Те имат лошо нощно зрение и, подплашени, безспорно са загинали при сблъсъци със сгради и дървета, обяснява АФП.
Щатските власти разпоредили все пак разследване, което да установи дали не става дума за отравяне или масово заболяване.

“Картината беше зловеща. Сякаш пред нас се разиграваше сцена от филма на ужасите на Алфред Хичкок “Птиците”, разказа местен жител, който открил 40 трупа на косове в двора си. Пернатите били окървавени и това правело гледката още по-непоносима.
Към мястото на инцидента веднага се отправили десетки служители на Агенцията за опазване на околната среда. На този етап не се налагало евакуация на населението, тъй като направените проби на въздуха не показвали отклонение от нормите.

На 31 декември в река Арканзас, на близо 160 км от мястото на случката с косовете, са били намерени стотици хиляди умрели риби, съобщава местна телевизия. Почти сигурно е обаче, че при тях става дума за болест, тъй като само един вид риби е засегнат.