Зам.-директорът на МБАЛ "Света Петка" в крайдунавския град д-р Лъчезар Блажев обясни пред Дир.бг, че жената е родила чрез секцио, тъй като е имала две предишни раждания чрез операции.

То е извършено около обяд на 15 октомври, но настъпва рядко усложнение - т.нар. ДИК-синдром, при който кръвта не се съсирва.

"Веднага бе направена втора операция, за да бъде извадена матката на родилката и да се овладее кръвоизливът. Но въпреки усилията на екипа, жената почина", обясни д-р Блажев.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха пред Дир.бг, че според официалната документация причина за смъртта на жената е кръвоизлив вследствие на ДИК-синдром.

"В момента се провежда вътрешна проверка и от всички участници се изискват обяснения и становища по случая”, каза още заместник-директорът на МБАЛ "Света Петка".

Роднините на починалата жена са подали сигнал в прокуратурата. Новороденото момченце вече е изписано. То е в добро състояние.

През март т.г. 37-годишната родилка Юлия Димитрова почина в МБАЛ “Дева Мария“ в Бургас. На 22 февруари ямболийката роди третото си дете в бургаската болница, но разви ДИК-синдром. Лекарите призоваха за помощ и стотици бургазлии и хора от цялата страни дариха кръв. Състоянието на Юлия обаче се влоши и тя изпадна в кома. След едномесечна борба, лекарите не успяха да я спасят и жената почина.