Това попита заместник-изпълнителният директор на „Овергаз“ Светослав Иванов, цитиран от Дарик. По думите му започналата проверка не притеснява компанията, защото такава е правена последно преди 6 месеца - през юни 2015, а докладът не е имал никакви забележки.

Преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е разпореди проверка на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз Мрежи“ АД. Ще се проверяват техническото и финансовото състояние на компанията.

Заместник-изпълнителният директор на “Овергаз“ сравни обществения доставчик „Булгаргаз“ с пожарната - не я ползваме всеки ден, но трябва да е в кондиция да помогне.

“Като към такъв играч на пазара ние се обръщаме към “Булгаргаз“ вече 4 години. Защото от момента, в който започнахме да доставяме газ директно до крайните си клиенти, с което разрушихме монопола на “Булгаргаз“ на българския пазар, ние искахме да ни предоставят договори, които да изпълняват тази роля - да гарантират сигурността на снабдяването в ситуации като днешната“, каза Иванов.

Според него такъв договор за последно от “Овергаз“ са поискали на 3 декември, а от “Булгаргаз“ отговорили, че не са в състояние да предоставят такъв, но при нужда ще осигурят доставки. Именно това са поискали от “Овергаз“ на 31 декември.

“Обикновено на 30 или 31 декември с колегите от “Булгаргаз“ и “Булгартрансгаз“ изясняваме доста неща за следващата година, затова и никой не научаваше до края на 2015 г. Именно тогава с появиха за първи път най-сериозните опасения, че е възможно да възникне такава дискусия“, каза още Иванов.