Разследването бе направено от няколко световни медии по Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP). Те обвиниха азербейджанския президент Илхан Алиев, че е плащал на редица международни организации да изчистят името на страната му пред световната общественос. От българските медии в проекта е участвал сайта "Биволъ".

Намесено бе и името на българският представител в ЕБВР Калин Митрев. Той е съпруг на шефа на Юнеско Ирина Бокова.

"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР", пише в позицията.

"На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък", посочва в позицията си Горанов.

Според Асен Йорданов, главен редактор на сайта "Биволъ", Митрев е взимал хонорари хидростратегически дейности около проекта “Кура-Араз”. Това много напомня и за хонорарите, които вземаше Ахмед Доган у нас около Цанков камък,

Според разследването съпругът на Бокова и представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев е получил около 425 000 евро от "Азебрайджанската перачница" за няколко години.

Самият Митрев обясни, че тези плащания са по договор за консултантски услуги с частната азербайджанска фирма “Авуар Ко", която работи основно по държавна програма за предотвратяване на наводнения по поречието на реките Кура и Арас.

Бокова пък твърди, че не е запозната с консултанската дейност на мъжа си.