Цацаров  допълни, че е имало проверка по сигнал за документно престъпление и каза, че едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност.

Нека всичко онова, с което разполага Корнелия Нинова да бъде представено, на базата на него ще бъде разпоредена проверка незабавно. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод искането на БСП да бъде назначена проверка в Районната прокуратура в Шумен.

Колегите са проверявали сигнал за документно престъпление, така че едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност или нещо такова. Но нека да има постъпили документи, незабавно ще бъде разпоредена проверка и резултатите от нея ще бъдат публични, заяви още Цацаров.

На брифинг в парламента днес, Корнелия Нинова съобщи, че държавен служител в Шумен е уволнен заради политическото си членство в БСП. Тя поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в града.

Вътрешният министър Валентин Радев опроверга твърденията на БСП за политическо преследване на техен активист в Шумен. МВР е извършило проверка срещу въпросния човек след сигнал от друг член на социалистическата партия.

„Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши проверката. Разпоредено е на икономическа полиция да провери вярно ли е, че има невярна информация в декларацията, която е подадена“, уточни министърът.

В центъра на скандала между БСП и прокуратурата е бившият директор на шуменския клон на “Напоителни системи“ Георги Георгиев, съобщи БНР.

През лятото той е работил за кратко време в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като е попълнил декларация, че не е в партийно ръководство. След получен сигнал, Георгиев е бил уволнен като държавен служител, заради членството му в БСП.

Депутатът от левицата Иван Иванов уточни, че единственият ръководен орган на партията е Националният съвет, а Георгиев не е в състава му.