Според Асошиейтед прес това е била може би най-голямата антиправителствена демонстрация от години, предаде БТА.  Броят на протестиращите в столицата бе между пет и десет хиляди, които скандираха "Русия без Путин". Неколкостотин от тях тръгнаха към сградата на Централната избирателна комисия до Кремъл, но полицаи преградиха пътя им и започнаха арести.

Близо 400 комунисти излязоха в Москва, за да изразят възмущението си от изборите, които според някои са били най-мръсните в най-новата руска история. В Санкт Петербург, където също имаше протести, бяха задържани около 120 души.

Международни коментатори също заявиха, че има много сигнали за нарушения на изборите в Русия. Загриженост изразиха и от САЩ.
"Имаме сериозни безпокойства относно протичането на тези избори", каза и говорителят на президента Барак Обама Джeй Карни.

Изборите за Държавна дума в неделя показаха, че през изтеклите 4 години Русия стремително се е изместила вляво, коментира в. "Новие известия". Според изданието партията на властта "Единна Русия" е изпуснала "жезъла на конституционното мнозинство", след като вместо 65 на сто от гласовете, както досега, получи по-малко от половината. Това е основната изборна сензация, защото излиза, че "единните" са изгубили подкрепата на 15 милиона руски граждани. Под четвърт от избирателите, а те са 110 милиона, имат доверие на "Единна Русия", пресмята вестникът.

В парламента ще останат същите 4 партии, но останалите 3 видимо са спечелили нови симпатизанти - комунистите получават 7,5 на сто повече гласове отпреди, "Справедлива Русия" - 6,5 на сто, либералдемократите - 3,5 процента.
Ако съберем гласовете на комунистите и "Справедлива Русия" (съответно 19,16 и 13,22 процента, по предварителни данни, срещу 49,54 за "Единна Русия" и 11,66 на сто за либералдемократите), ще стане ясно, че основен резултат от изборите не е провалът на "Единна Русия", а победната атака на "червено-розовите". Същевременно в руските избори не участват реални десни и десноцентристки партии, а почти половината население не гласува. Съответно е напълно възможно един ден в Русия да управлява социалкомунистическа върхушка, прогнозира "Новие известия".

"Единна Русия" не може да разчита на успех в местните избори през март и октомври догодина. Това значи, че макар губернаторите вече да се назначават, Кремъл ще трябва да се съобразява с интересите и желанията на отделните региони, пише пък "Московский комсомолец".
Веднага щом в провинцията схванат, че пътят нагоре не се отваря задължително с членство в управляващата партия, нейният монопол ще бъде сломен. Това бързо ще доведе до залез на цялата днешна система за управление. Все пак Русия е нормална европейска страна и народът ни не е безсловесното стадо, каквото иска да го вижда властта, заключава всекидневникът.

"Московская правда" изключва обявеният резултат на "Единна Русия" да е "силно натъкмен", но твърди, че партията е използвала повече отвсякога административния си ресурс. Либералдемократите са се задържали в парламента благодарение на лидера им Владимир Жириновски - по-специално защото хората, разочаровани от властта, показвали недоволството си, "гласувайки не за партия, а за театрално представление".

Нито една от опозиционните партии обаче не успя да предложи на избирателите програма за реални промени, констатира вестникът. "Всички разбират, че така не може повече да се живее. А как трябва - никой от сегашните не е способен да обясни. Добре знаем до какво води това", предупреждава "Московская правда".