С надпис "Вето" върху великденски яйца те призовават президентът да наложи вето на новите изборни правила.

Вижте снимки >>>

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, коментира той пред журналисти.

Президентът участва в Копривщица в тържествената програма по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и по случай празника на града.

По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право.

"Създал съм специален екип от юристи в президентската институция, които проследяват внимателно всеки текст, търсим не само формулировките и тяхното значение, а и техния синхрон с конституцията и с духа на демократичната държава", каза Плевнелиев.

По думите му желанието е да се улеснят гражданите да гласуват все по-спокойно, все по-свободно и да се даде шанс на всеки да промени България, като гласува по-удобно навсякъде.

"Следващите дни ще бъдат важни, екипът до 2-3 дни ще ми докладва как оценява приетите текстове, тогава ще мога да изляза със своето крайно становище, каза президентът. Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове, с ясни аргументи", добави той.

Протестиращите заявяват, че Изборният кодекс превръща гласуването в мисия невъзможна и бе приет по скандален начин.

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и други градове по света превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии.

Сънародници от много български градове също ги подкрепиха с писани яйца.

Пред посолството ни в Лондон се състоя и протестна акция под надслов #ПазимСиМеста - Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките през посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да успеят да се доредят до урната.

За справка, във Великобритания гласуваха 14 000 в 42 секции из целия Остров. В Лондон гласуваха над 8000 в 11 секции. За сравнение, посолството ни може да поеме към 2200 дори при удължен изборен ден.

Протестиращите пред посолството опънаха палатки и си раздаваха номерчета отсега за идващите президентски избори.