Хората затвориха пътя, като излязоха с плакати, че искат хляб и сигурност за семействата си. Според тях дружеството се води умишлено към фалит и те не виждат защо новоназначеният втори управител  въобще е бил необходим, съобщи БНР.

"Г-н Данко Момчилов, който е втори управител, каза, че от години е в кораборемонта, работил е почти изцяло в чужбина и ще сключи нови договори. Хората обаче казаха, че са доволни от сегашния директор на дружеството Георги Стойков, който в момента е в болнични, вземат си заплатите и имат необходимите договори, за да са спокойни. Страхуваме се за работата си", казаха протестиращите.

Всички представители на медиите останаха зад оградата на дружеството по изричното разпореждане на директора на дружеството.

На място пристигна изпълнителният директор на ТЕРЕМ Иван Досков.

Той коментира, че е пристигнал от София, за да се запознае с исканията на работниците. По думите му е нормално първо да бъде уведомено ръководството на холдинга, след което исканията да бъдат коментирани между ръководството "Терем - Флотски арсенал" и холдинга. Той допълни, че не е стартирала процедура за вливането на "Терем - Овеч" с "Терем - Флотски арсенал". По думите му има подготвителни действия, но окончателно решение не взето.

По казуса с халетата Досков обясни, че за него има решение на Министерски съвет от 2014 година.

Той каза още, че вторият управител на дружеството е специалист и целия му професионален опит е свързан с кораборемонта. По думите му назначаването на втория управител се налага заради влошените финансови резултати на "Терем - Флотски арсенал".

Вторият управител Данко Момчилов заяви, че дружеството е на загуба над 4 милиона лева през последната година. Той обясни, че са набелязани мерки то да излезе на печалба. Сред тях са преструктуриране му, за да бъде то ефективно.

Той каза, че в момента в "Терем - Флотски арсенал" има над 400 души административен и непроизводствен и около 150-180 производствен персонал, което според него е странно. Момчилов обясни, че на много хора работните места могат да бъдат съвместени.

За съкращения в дружеството става дума за хора, които са придобили и упражнили правото си на пенсия и от много години продължават да работят в компанията, каза още Момчилов, но уточни, че това ще се разглежда позиция по позиция. Той съобщи, че има нови поръчки в "Терем - Флотски арсенал".

Момчилов каза още, че се преговаря за договори за т.нар. паравоенни кораби, които са спомагателни към военните флотове.

"Всъщност проблемът е, че има идея, има такова предложение, вече работещият завод ТЕРЕМ-Варна да се обедини с дружеството “Овеч“, което е на загуба от два милиона. Опасенията на работниците са, че тези средства ще бъдат платени от "Терем - Флотски арсенал", каза председателят на синдикат "Промяна" във варненското дружество Живко Тузсузов.

Той допълни, че има решение на Съвета на директорите на "Терем холдинг" варненското дружество да закупи производствени халета и казарма, като сделката е около 2 милиона лева. Според него с тези две процедури ще стане източване на "Терем - Флотски арсенал".

По-рано днес военният министър Красимир Каракачанов коментира, че тези протести възникват винаги при важни събития, каквото е Европредседателството.

"Дори и в министерството на отбраната по отношение на реформите, които правим в "Терем" е имала реплика ще "вдигаме джангър", защото има европредседателство", заяви Каракачанов.