"Това е продължение на вчерашните протести в Каварна и Балчик. Искаме за проблема ни да се чуе“, каза пред Дарик кметът на Българево Георти Георгиев.

Около 200 души са завардили пътя, образувала се е колона от автомобили. Колите се отклоняват по обиколни пътища.

По думите на Георгиев блокадата ще продължи до 11.00 ч. Там са и кметовете на Шабла Мариян Жечев и на Каварна Нина Ставрева, която е дала разрешението за протеста.

Двамата градоначалници подкрепят исканията на хората от крайморска Добруджа за отпадане на забраните за строителство и земеделие в защитените зони по Натура 2000.

През следващата седмица се очаква да се проведе среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с кметовете на Каварна, Шабла и Балчик за изясняване на проблемите.

До тогава, по думите на Георгиев, протестите ще бъдат прекратени.

Без заповед за забрана на строителство в зона "Калиакра" на България ще бъде наложена многомилионна санкция, посочи вчера министър Нено Димов.

Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите. Той даде четири примера за ефективно събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция - са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина, в Ирландия също има събаряни сгради.

Министър Димов посочи, че е имал разговори с представителите на ЕК и са постигнали споразумение, ако се изпълнят настоящите искания на Комисията, да се счита, че сме изпълнили задълженията си и България ще излезе от наказателната процедура. Мерките, които са договорени, не предвиждат каквото и да било събаряне, каза министърът.

С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България е била осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище.

Три от тях не са реализирани.