Разследващите търсят данни дали декларираният добив на мангановата руда съответства на действителния, съобщи БТА.

За целта е иззета цялата счетоводна документация на мината, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Лично премиерът Бойко Борисов е сезирал Цацаров за ситуацията в мината.

Освен това прокуратурата ще проверява дали се спазва и законодателството по отношение на околната среда.

В проверката участват ДАНС и МВР.

Малко след 9.30 ч. след разговор с омбудсмана Мая Манолова стачкуващите миньори решиха да прекратят протеста и излязоха от забоите.

По-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че прекратява временно концесията на мина "Оброчище". Тя даде 14 дни срок на концесионера "Евроманган" да разплати задълженията си.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават, каза Петкова.

Миньорите стояха под земята от 1 юни и отказваха да излязат, докато не получат заплатите си. Подобен протест имаше и преди два месеца, като тогава отново се намеси омбудсманът Мая Манолова.

Днес омбудсманът Мая Манолова поиска държавата, чрез нейните институции, да се намеси в казуса "Оброчище". Работниците да бъдат защитени от експлоатацията и лошото отношение, на което са подложени, заявила Манолова при посещението си в мината днес. След като изпълнителната власт най-сетне реагира адекватно, наред са народните представители, казала Манолова и припомнила, че преди месец е внесла заедно с КНСБ законодателни предложения в тази насока.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков е уверил миньорите, че работата по укрепване на галериите ще продължи, така че мината да не изпада в нефункционалност.