18-годишният ученик от Враца почина на 12 януари след разпра и бой в центъра на града. За смъртта му бяха задържани братята Дамянови, известни като Поничките.

Първоначално те бяха обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда, за което законът предвижда до 5 затвор. Това предизвика възмущение и протести в града.

Тогава прокуратурата промени обвинението - на умишлено убийство по хулигански подбуди, за което наказанието е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Първо Поничките бяха задържани, след това бяха пуснати под домашен арест, а накрая излязоха на свобода срещу парична гаранция.

Впоследствие петорната съдебно-медицинска експертиза показа, че Тодор е починал от сърдечно заболяване и няма извършено убийство.

"Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия, и настъпилия фатален изход няма причинно - следствена връзка. Установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта.

Т. е. действията на двамата обвиняеми не са могли да причинят и не са причинили смъртта на Тодор Йорданов. Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания
", се казва в официалното съобщение на прокуратурата.

От обвинението допълват, че с оглед на това се налага изводът, че престъплението, за което Дамянови са привлечени като обвиняеми - умишлено убийство, не е извършено.

В хода на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначена е и видеотехническа експертиза, от която е видно, че сблъсъкът е траял по-малко от 3 минути, след което е преустановен.

Събрани са доказателства, че са налице хулигански действия, извършени от обвиняемите Дамянови. Компетентността да разследва тези престъпления е на Районната прокуратура във Враца, поради което днес делото е изпратено там за продължаване на разследването.

Постановлението в частта относно частичното прекратяване на наказателното производство е изпратено на наследниците на починалия Тодор Йорданов и може да се обжалва в 7-дневен срок пред Окръжен съд-Враца.

Какво показа съдебно-медицинската експертиза